Aubergineburger
Porties Prep Tijd
4grote burgers 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
12minuten 2uur (optioneel)
Porties Prep Tijd
4grote burgers 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
12minuten 2uur (optioneel)
Ingrediënten
Instructies
 1. Snij de aubergines in blokjes van ongeveer een centimeter groot.
 2. Zet een grote bakpan op een middelhoog vuur en verwarm hierin een eetlepel vetstof.
 3. Doe de aubergines erin en laat goed bakken, af en toe omscheppen. Dit gaat zeker een minuut of twaalf nodig hebben, tot de blokjes helemaal zacht zijn. Je mag ze halfweg al wat kruiden met zout en peper, en eventueel gedroogde peterselie.
 4. Zodra de aubergines gaar en volledig zacht zijn, haal je ze uit de pan, recht in een grote mengkom. Laat het mengsel een kwartier of langer afkoelen, anders ga je je vingers straks verbranden.
 5. Terwijl de aubergine afkoelt, snij je de sjalot of de uit heel fijn. Doe hetzelfde met de look, of gebruik een lookpers. Dit mag allebei mee in de mengkom. prak nu de aubergine tot moes, ik gebruik daar een pureestamper voor, heel gemakkelijk!
 6. Doe er de kaas eventueel verse peterselie en de helft van het broodkruim bij. Meng goed door elkaar met de hand.
 7. Bij het mengen voeg je geleidelijk extra broodkruim of chapelure toe, tot je mix stevig en droog genoeg is voor je burgers. Ik gebruikte alle broodkruim, maar het kan best dat jij minder nodig hebt.
 8. Zet de kom met de mix een half uurtje in de koelkast om nog wat op te stijven. Dit helpt straks bij het vormen.
 9. Haal de mix uit de koeling en vorm vier burgers van de mix. Ik gebruikte een keukenring van ongeveer negen centimeter, maar kleiner mag natuurlijk ook (als je kleinere broodjes hebt, bijvoorbeeld. Maak er dan zes van zeven centimeter of zo.)
 10. Op dit punt heb ik mijn burgers terug een uur in de ijskast gestoken. Da’s optioneel, maar ik vond het de moeite en het wachten waard. Stevige, koele burgers, van elke soort, bakken gelijkmatig en vallen minder snel uit elkaar.
 11. Neem een pan met anti-aanbaklaag en zet die op een gemiddeld vuur. Doe er een eetlepel vetstof in en wacht geduldig tot die goed heet is. Als je je burger er te vroeg in legt, gaat ie teveel vetstof opnemen en niet goed krokant bakken.
 12. Leg je burger(s) in de pan en blijf er drie minuten af, zodat de eerste korst zich goed kan vormen. Draai hem dan voorzichtig om met een dunne spatel en bak de andere kant ook drie minuten.
 13. Zet het vuur zachter en draai de burger(s) nogmaals om. Op dit zachtere vuurtje ga je nu de burgers tot binnenin goed doorgaren.
 14. Draai je burger na weer drie minuten nog een laatste keer om. Als je kaar wil gebruiken, kan je er nu een plakje bovenop leggen om een beetje te laten smelten.
 15. Haal na nog drie minuten je burger(s) uit de pan en leg ze tussen je favoriete broodje. Ik toastte eerst mijn doorgesneden bun aan de binnenkanten en maakte dan een stapeltje van: onderkant broodje, (vegan)mayo, hot sauce, burger met kaas, ketchup, gebakken ui en de bovenste broodjeshelft. gewoon, omdat ik geen sla of verse tomaat of guacamole meer in huis had 😉