Groene preisoep

Groene preisoep

Groen, groen, soepje zo groen…

Soeptijd!

Regen, wind, halve storm, grijs, … ideaal soepweer. Zalig om net na het werk, of na een wandeling, of na het uitlaten van de hond, snel op te warmen. Kommetje, boke, zeteltje, hmmm!

Afgelopen week viel ik weer es toevallig binnen bij mijn lokale supermarkt, op zoek naar groentjes in promo. Ik had geluk, want er was een hele lading dikke winterprei in aanbieding. Met moeite kon in me ervan weerhouden meer dan één pak mee te grissen. Gelukkig herinnerde ik me net op tijd dat mijn koelkast een eerder laag Tardishegalte heeft. Eén bussel prei dus!

Waar ik niet tegen kan, maar wat helaas vaak gebeurt, is voedselverspilling in huis. Over het restjesverhaal had ik het al eerder, maar ik krijg ook kiekenboebelen van mensen die het groen van hun prei afsnijden, om het dan in de GFT-bak te kieperen.

No! Stop! Da’s ook lekker, hoor!

Akkoord, de beschadigde en verlepte stukken moeten weg, sowieso. De rest daarentegen … tasty! Om te stoven is dat groen niet geschikt, het is te taai en soms ook te vezelig. Met voldoende gaartijd wordt het dan weer slap en plat, en dat presenteert niet, I know.

Koken tot groentjes slap en plat worden, hmm?
Eureka! Soep, natuurlijk!

Moest ik daar lang over nadenken? Nee, helemaal niet. Neem dat gerust letterlijk, want dit is een familieklassieker ten huize G, bedacht door de mama, of de bomma, of nog generaties eerder, weetikveel. Traditiereceptje, simpel te maken en één van mijn oerfavorieten. Tijd om te delen! Het recept dan, die pot is enkel voor mij, hoor.

Prei

Geslacht: allium. Net als ui en look, maar dan de grote broer. Bevat calcium en ijzer, en veel vitamine B en C, vooral in de groene bladeren.

Het seizoen voor winterprei loopt van december tot april, perfecte timing dus!

Eenvoudig te bereiden: ontdoen van beschadigde en verlepte bladeren, kontje eraf, overlangs in tweeën klieven, grondig spoelen en dan versnijden. Voor mijn soep gebruikte ik het groen van drie dikke preien als hoofdbestanddeel, het wit van de twee dunste stengels als garnituur.

Een ui en twee kleine aardappelen vulden mijn ingrediëntenlijst aan.

Om wat textuur in mijn soep te krijgen, stoofde ik het fijngesneden witte gedeelte eerst aan in wat sojaboter. Net lang genoeg tot ie mals is, maar niet plat. Kruid ook al met een beetje zout en peper.

Uit de pot scheppen en opzij zetten in een kom, want die is pas nodig na het mixen van de rest.

Het stevigere groen moet wel wat langer garen. Ik sneed het best fijn, da’s ook goed voor het mixen, want zo vermijd je lange vezels.

In diezelfde pot smolt ik weer wat sojaboter om eerst de ui aan te stoven. Je kan hier eventueel ook een neutrale olie gebruiken (géén olijfolie, da’s te sterk), maar prei en boter gaan wel erg goed samen, hoor!

Prei en aardappelen bij de ui, stoven tot ze niet meer rauw ruiken en wat zachter beginnen te worden. Dan bluste ik met groentenbouillon en liet ik het geheel een dik half uur koken. De prei moet door en door mals worden, dus aarzel niet om een stukje te proeven en ‘m nog extra gaartijd te geven, indien nodig.

Mals, mals, mals? Goed! Mixen, die handel!
Ik gebruikte mijn vertrouwde staafmixer en liet ‘m ook bij deze soep weer extra lang doordraaien. Wanneer je denkt dat het OK is, tel je gewoon nog twee minuten bij. Dat beetje extra tijd zorgt voor een fijne, gladde textuur.

Precies nuclear groen, dat. Raar licht aan mijn pompbak die dag …
Soit, terug het vuur op, om de lucht er even uit te laten pruttelen. Ondertussen deed ik er de aangestoofde stukjes preiwit weer bij, zodat die mee konden opwarmen.

Bon.
Minuutje of vijf laten koken op je kleinste vlam, roeren om niet te laten aankoken, klaar!

Hmmmm, zalig! Mijn vertrouwde soepkom stond al te wachten, naast enkele dikke sneden vers brood. Had ik niet zo’n berehonger op dat moment, ik zou er lookbroodjes van hebben gemaakt, of zelfs croques. Croutons vind ik minder geslaagd hierbij, die maken ‘m te dik naar mijn smaak. Bokes dus!

Voila.
Groene preisoep, erg lekker, van een stuk groente dat vaak gewoon in de groenbak verdwijnt.

Not on my watch 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Groene preisoep
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 60-70 minuten
Porties
3-4 kommen
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 60-70 minuten
Porties
3-4 kommen
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij beschadigde of verlepte stukken van je prei weg en snij ze door, ongeveer waar het groen donker wordt. Leg één stuk wit terug in de koelkast, dat kan je nog voor iets anders gebruiken.
  2. Snij de stukken groen en de twee stukken wit overlangs in tweeën en spoel ze goed onder koud stromend water, zodat er zeker geen zand meer te bespeuren valt.
  3. Versnipper de twee stengels wit in kleine stukjes.
  4. Zet je pot op het laag vuur en verhit een eetlepel plantaardige boter.
  5. Stoof hierin het preiwit rustig aan. Het mag net zacht beginnen te worden, maar niet laten kleuren!
  6. Terwijl het wit aanstooft, kan je de ui schillen en versnipperen, de aardappelen schillen en verhakken en het groen van de prei in kleine stukjes snijden.
  7. Zodra het wit klaar is, mag je dat uit de pot halen en even bewaren in een kom.
  8. Smelt de rest van de boter en stoof hierin de ui tot ie glazig wordt.
  9. Voeg dan het preigroen toe en roer. Laat de groenten ook rustig stoven, een tiental minuten, tot de stukjes stilaan wat zachter beginnen te worden en ze hun rauwe geur kwijt zijn.
  10. Blus met de bouillon, of het water met de bouillonblokjes. Roer en zet het vuur even wat hoger, tot het geheel aan de kook komt.
  11. Draai het vuur opnieuw laag, zet het deksel schuin op de pot en laat minstens een half uur koken. proef dan een stukje om te zien of ie helemaal mals is. Laat de prei gerust nog verder koken, tot alles helemaal plat is geworden.
  12. Haal de pot van het vuur en mix de soep erg grondig met een staafmixer, of in de blender. Zeker vijf minuten, langer indien nodig. De soep moet mooi glad worden.
  13. Zet de pot terug op het vuur en doe er de gestoofde stukjes preiwit bij, roer om.
  14. Laat de soep een tiental minuten rustig pruttelen, roer af en toe om de bodem niet te laten aankoken.
  15. Proef nu en kruid af met royaal zout en wat peper. Roer nog even een minuutje om om de kruiden te laten intrekken.
  16. Klaar! Dien op in een mooie kom, met wat knapperig brood erbij.

Smakelijk!
G.

0 comments on “Groene preisoepAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.