Paprikasoep
Porties Prep Tijd
2liter 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
2liter 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Instructies
  1. Verwijder de stelen van de paprika’s, snij doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Schil de wortels, ui, aardappel en look en hak alle groenten in grove stukken.
  2. Zet een stevige kookpot met een inhoud van zeker 3 liter op het vuur en verhit hierin een drietal eetlepels olijfolie. Doe de ui in de pot, bestrooi met cayennepeper en fruit kort aan.
  3. Voeg paprika, wortels en look toe en kruid alvast met enkele draaien van de pepermolen en een goeie snuif zout. Roer goed om.
  4. Stoof de groenten zeker vijf minuten goed aan en roer regelmatig, tot ze wat kleur krijgen en niet meer rauw ruiken. Als je gerookt paprikapoeder gebruikt, mag dat er nu ook bij.
  5. Doe de aardappel bij in de pot en roer om. Blus nu met de bouillon, breng terug aan de kook en laat zeker twintig minuten goed doorkoken. Als de wortelen dan nog niet superzacht zijn, mag je ‘m gerust nog langer laten koken!
  6. Als alles zacht is, pak je de pot even van het vuur. De verse peterselie mag er nu bij, die gaan we mee mixen.
  7. Gebruik je staafmixer of blender om de soep erg goed te mixen. Reken zeker vijf minuten op volle kracht, proef dan even en mix verder als dat nodig is!
  8. Zet de gemixte soep terug op het vuur en laat opnieuw rustig koken, nog een minuutje of vijf.
  9. Nu mag het zachte paprikapoeder erbij, samen met wat verse zwarte peper en wat zout (proef eerst!). Kook nog een minuutje door om de kruiden te laten oplossen in de soep.
  10. Dien op in mooie kommen en verscheur er enkele blaadjes basilicum over. Ik doe er nog graan een scheutje koude olijfolie bij, met nog wat extra versgedraaide peper.
  11. Klaar!
Notities

Je kan ook een beetje sojaroom in je kom doen, om een nóg romiger resultaat te hebben. Maak een kringetje met een dunne straal, dat oogt geweldig professioneel!

Als lunchgerecht serveer ik er graag een toast met look bij. Voor ’s avonds met een paar toasts met vegan kruidenkaas (Sojami bij BioPlanet).

Als voorafje doe ik wel eens een lepel lauwe soep in een wijnglas, met een wolkje room erin en een lookcrostini er bovenop, afgetopt met een mooi blaadje basilicum.

Fancy 😉