Pasta met spruitjes en lookroomsaus
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 30minuten
Ingrediƫnten
Spruitjes
Pasta
Optie
Instructies
 1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius en neem alvast een brede ovenschaal.
 2. Spoel de spruitjes af, snij het harde stukje er onderaan af en verwijder de harde buitenste blaadjes. Snij de grote spruiten in vier, de kleinere kan je gewoon halveren.
 3. Doe je spruitjes in de ovenschaal en voeg, olie, peper en zout toe. Meng goed en zorg dan dan ze goed verspreid liggen op de boden van je schaal. Ideaal is dat ze elkaar net niet raken.
 4. Zet de schaal in de oven, de spruiten hebben ongeveer een half uur baktijd nodig. Ga na een kwartier even kijken roer ze even om.
 5. Nadat je ze hebt omgedraaid, kan je aan de pasta beginnen. Zet een ruime kookpot met water op een hoog vuur, deksel erop. Neem dan je look erbij, schil te teentjes en snij ze heel fijn.
 6. Wanneer het water bijna kookt, neem je een pan en zet die ook op een vuurtje. Dat mag een middelzacht zijn. Doe er de boter al in.
 7. Zodra de boter begint te bruisen mag de look erbij, samen met de grof gemalen zwarte peper. Laat zachtjes stoven en roer vaak, zodat de look niet kan aanbakken.
 8. Nu zou je water ongeveer moeten beginnen koken, dus mag de pasta erbij. Roer goed om.
 9. Voeg de room toe aan de pan met look en roer even. Er mag meteen ook al een goeie schep pastawater bij, samen met de gedroogde peterselie.
 10. Je spruitjes zouden nu ongeveer gaar moeten zijn. Ik zette mijn oven af en hield de groenten warm in de oven, met de deur half open, terwijl ik de pasta afwerkte.
 11. Proef je saus en doe er naar smaak zout bij. Als je kaas of Vegan alternatief (Gary) gebruikt, mag je die er nu mee inraspen.
 12. Check je tagliatelli op gaarheid. Hij mag goed ‘al dente’ zijn hier.
 13. Giet je pasta af en doe ‘m meteen bij de saus in de pan. Hou een kopje van het kookwater bij, daarmee kan je de dikte van je saus nog bijsturen.
 14. Roer de pasta goed doorheen de saus en voeg er indien nodig nog enkele lepels pastawater bij.
 15. Wanneer je tevreden bent met je pasta en saus, zet je het vuur uit en mogen de spruitjes mee de pan in. Roer nog even voorzichtig om.
 16. Verdeel je gerecht over twee grote diepe borden, bestrooi met wat extra zwarte peper en peterselie (eventueel verse).
 17. Klaar!