Spaghetti gratin, vegan
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
25minuten 5minuten
Porties Prep Tijd
4personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
25minuten 5minuten
Ingrediënten
Instructies
 1. Zet een grote kookpot met gezouten water op een hoog vuur. Die is voor je pasta. Zet ook je oven op grillen/gratineren en laat ‘m alvast voorverwarmen.
 2. Snij de carpaccio in kleine reepjes. Als je vegan hamblokjes of spekjes gebruikt, hoef dat natuurlijk niet.
 3. Smelt de theelepel boter in een kleine pan en bak de reepjes tot ze krokant zijn. Hou even apart.
 4. Neem een tweede grote kookpot met een inhoud van minstens 3 liter (de gekookte pasta moet er straks ook bij) en zet die op een zacht vuurtje. Doe er alvast de boter in om te laten smelten, want we gaan een roux maken.
 5. Zodra de boter gesmolten is (niet laten kleuren!), roer je de bloem erdoor met een stevige garde. Blijf goed roeren tot de roux wat uitdroogt en een beetje naar koekjesdeeg begint te ruiken.
 6. Neem je melk bij de hand en giet alvast een 200ml bij je roux. Blijf goed doorkloppen en zet je vuur wat harder.
 7. Je zal zien dat je mix erg snel dik wordt. Doe er op dat moment een goeie scheut melk bij en klop die ook weer goed dik. Herhaal deze stap tot je alle melk hebt gebruikt en je saus mooi gebonden is.
 8. Doe er de room bij en blijf roeren, je zal zien dat ie zo meteen lichter van kleur wordt!
 9. Zet het vuur terug laag en laat deze Bechamel nog enkele minuten rustig doorkoken. kruid met ruim zout en peper en rasp er wat verse nootmuskaat in. Blijf af en toe roeren.
 10. Doe ondertussen de spaghetti in het kokende water. Die moet een minuut if zeven garen (of de kooktijd op het pak min één minuut). Roer om zodra het water terug kookt.
 11. Doe de gebakken carpaccio-, ham- of spekreepjes bij de bechamel en laat ze even mee opwarmen in de saus.
 12. Zodra de saus mooi gebonden is en de smaak goed zit, mag het vuur uit. Klop nog een keer goed op en voeg dan 150 gram geraspte Veggi Filata “kaas” toe. Roer om tot de kaas helemaal in de saus gesmolten is.
 13. Giet de spaghetti af zodra die al dente is (proeven!) en doe ‘m meteen bij de saus. Roer voorzichtig, maar grondig, zodat de saus zich mooi aan de pasta kan hechten.
 14. Neem je ovenschaal en schep of giet er de pasta met kaassaus in. Vergeet de pot niet uit te schrapen, al dat lekkers van de kanten en bodem halen!
 15. Bestrooi de schotel met de andere 50 gram Veggi Filata, gevolgd door de chapelure of het broodkruim.
 16. Zet de ovenschaal onder de grill, hoog in je oven, en blijf ernaar kijken. Gratineren gaat snel en je wilt je korstje niet laten aanbranden!
 17. Zodra de kaas gesmolten is en de chapelure mooi bruin kleurt, is de spaghetti klaar. Haal voorzichtig uit de oven en zet meteen op tafel (op een onderlegger misschien, anders probleem met de tafel).
 18. Schep op, met aandacht voor een eerlijke korstverdeling, en tast toe!