V4 – Very VeGuru Vegan Volognese – Bolognesesaus
Porties Prep Tijd
4liter 20minuten
Kook Tijd
2-3uur
Porties Prep Tijd
4liter 20minuten
Kook Tijd
2-3uur
Ingrediënten
Saus
VeGuru geheime kruidenmix voor tomatensaus
Finaal om af te werken
Instructies
 1. Maak de champignons schoon, breek ze in enkele stukken en hak ze dan fijn. Gebruik hiervoor een mes of je keukenmachine. Je wilt stukjes van maximaal een halve centimeter. Wanneer je ze machinaal vermaalt doe je dat best in meerdere keren, zodat je snijkom telkens niet te vol is.
 2. Doe hetzelfde met de tofu, al kan je die ook gewoon verkruimelen tussen je vingers. Hou de stukjes iets groter dan bij de champignons. Vooraf de tofu uitpersen mag, maar hoeft niet meteen omwille van de langere baktijd.
 3. Neem een grote pan met anti-aanbaklaag en zet die op een middelhoog vuur met enkele eetlepels olie. Voeg champignonkruimels toe totdat ze vol is, maar niet overvol. Als niet alles in je pan past, bak je best kleinere porties een paar keer na elkaar.
 4. Bak de champignons door en door gaar, totdat ze écht kruimelig en krokant worden. Naar het einde van de baktijd toe voeg je een beetje zout, een halve theelepel gerookt paprikapoeder en een halve theelepel sojasaus toe. Goed omroeren, terug droog laten bakken en dan even opzij houden in een kom.
 5. Doe nu hetzelfde met de verkruimelde tofu, inclusief zout, paprikapoeder en sojasaus, aangevuld met een flinke scheut ahornsiroop. Tofu wordt niet even korrelig en krokant als de champignons, maar da’s de bedoeling ook. Ze mogen wel wat kleuren, dat bevorderd de “vleesachtige” textuur en zoetheid. Hou de tofu ook apart in een kom, dat mag dezelfde zijn als die van de champignons.
 6. Terwijl de champignons en tofu aan het bakken zijn (blijf wel opletten en af en toe omroeren) kan je de groentjes schoonmaken en versnijden. Begin met de ui, wortelen en selder, want die heb je als eerste nodig. Als je je keukenmachine al hebt gebruikt voor de champignons en/of tofu, kan je ‘m meteen benutten door die drie groenten ook te cutteren. Dat mag best fijn zijn, want die dienen als smaakbasis voor de saus, niet voor de textuur.
 7. Neem een erg grote pot en zet die op een middelmatig vuur. Voeg 50 milliliter olijfolie toe. Dat lijkt veel, maar daar stoof je dan ook alle groenten mee tot ze zacht zijn.
 8. Zodra de olie heet is, mogen de versneden ui, wortel en selder in je pot. Bak die even aan, zet dan je vuur zacht en stoof ze nog twintig minuten zachter gaar. Kruid met een beetje zout en een snuif cayennepeper. Snij ondertussen de andere groenten.
 9. De look mag goed worden fijngehakt, best met je keukenmes. Ontpit ook de paprika’s en snij die in blokjes van ongeveer een centimeter. Ook het chilipepertje mag worden fijngesneden. Als je écht geen chili lust, verwijder dan de zaadjes. Liever een pikante saus? Neem dan drie of vier pepertjes. De hoeveelheid saus en het lange garen straks zorgen er namelijk voor dat de hitte van de pepers erg getemperd gaan worden. Geheel naar eigen smaak, natuurlijk.
 10. Voeg naar het einde van de stooftijd voor de sofritto (het mengsel van ui, wortel en selder) de look, paprikablokjes en chilipeper toe. Laat nog vijf minuutjes meestoven.
 11. Voeg nu je gebakken champingon- en tofugehakt toe aan de stoofgroentjes en roer goed om. Dit geheel mag nu “getomateerd” worden. Da’s je tomatenpuree toevoegen, goed doorroeren en een paar minuten laten meestoven. Dat verzacht de scherpe smaak van de geconcentreerde tomaten.
 12. Blus het geheel met de wijn en zet je vuur even wat hoger. De wijn mag bijna helemaal wegkoken, tot er bijna geen los vocht meer te vinden is aan de bodem van de kook- of stoofpot.
 13. Schep een flinke eetlepel miso bij je bereiding en roer die ook mee in. Snij de kerstomaatjes in twee of vier en doe die bij in de pot.
 14. Tijd voor vocht! Giet de passata of tomaat uit blik (die je eerst even apart mixt) over je stoofmengsel, gevolgd door een liter water en het bouillonpoeder. Ofwel je verse bouillon, als je die voorhanden hebt. Heb je eerder de optionele porcini gebruikt? Voeg nu dan ook het weekvocht toe. Let wel op, in het laatste theelepeltje zit vaak wat zand van de gedroogde paddenstoelen. Dat giet je beter niet bij je saus.
 15. Kruid nu goed met drie à vier eetlepels VeGuru Geheime Kruidenmix. De juiste kruiden staan apart in de lijst hierboven en kan je makkelijk in een oude kruiden- of specerijenpot bewaren voor een later gerecht. Het lijken veel kruiden, maar het helpt de smaak echt sterk vooruit.
 16. Roer goed om totdat de losse saus begint te pruttelen en zet dan je vuur op z’n allerlaagst. Bedek met het deksel, niet helemaal dicht als je op het vuur blijft werken, en roer regelmatig om. De saus moet één tot anderhalf uur zachtjes blijven garen. Wanneer je merkt dat de saus te snel de gewenste dikte bereikt, voeg je wat extra water toe.
 17. Alternatief: wanneer je pot (en deksel) ovenvast is, kan je het geheel ook in de oven laten garen. Zet dan het deksel wél goed gesloten op je pot en plaats alles in een voorverwarmde oven rond de 150 graden. De mijne springt van 140 naar 160, dus koos ik eerder 140. De gaartijd blijft ook hier zowat één tot anderhalf uur, maar begin na drie kwartier met af en toe snel na te kijken. Roeren is minder belangrijk, omdat de warmte op deze manier niet enkel van onderaan komt en het risico op verbranden zo veel lager wordt.
 18. Na die lange gaartijd is het moment om te proeven aangebroken (yes!). Breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper, indien nodig en naar eigen smaak. Giet er meteen ook de eetlepel azijn bij, om de smaken en het mondgevoel mooi te balanceren. Pruttel nog een paar minuten en zet dan je vuur uit, of haal de pot uit de oven.
 19. Als laatste “hack” snij je een grote tak verse basilicum af, die je even afspoelt en dan in z’n geheel in je saus onderdompelt. We benutten hier hetzelfde principe als thee, wat wil zeggen dat je de tak er na een vijftal minuten weer uithaalt en weggooit. Je saus is nu geïnfuseerd met een lekkere verse basilicumsmaak. Als je de saus niet dezelfde dag gebruikt, kan je deze finale stap ook houden voor wanneer je ‘m weer opwarmt op een andere dag.
 20. Gebruik de saus met pasta, in lasange, op pizza, rechtstreeks uit de pot met een soeplepel, … Whatever you fancy! Ze laat zich ook makkelijk invriezen, dus deze grote hoeveelheid van vier liter is zeker een hele tijd nuttig en handig om snel klaar te kunnen hebben achteraf.
Notities

Zo, helemaal klaar!

Het is enkele uren werk met best veel ingrediënten, dus neem er rustig je tijd voor en plan die tijd in in je weekschema. Uiteindelijk is het nog steeds geen erg ingewikkeld recept, maar wel eentje waarbij de balans nét goed zit om iedereen te overtuigen, of ie nu vegan, vegetariër, flexitariër, omni- of carnivoor is.

Probeer het en stuur VeGuru foto’s van je resultaat!