Vegan Colcannon
Porties
2personen
Porties
2personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Vul een kookpot met water en zet die op een hoog vuur. De pot moet even groot of groter zijn dan je aardappelpot, omdat het hele gerecht er straks in moet passen. Ongeveer 3 liter inhoud volstaat meestal.
 2. Spoel de stengels lente-ui even af, verwijder het wortelstukje en snij ze erg fijn. Hou even opzij.
 3. Schil de aardappelen, snij ze in stukken van 3 à 4 centimeter, spoel ze af en doe ze in een tweede kookpot. Zet de aardappelen net onder koud water met een snuif zout en zet het geheel op een middelhoog vuur.
 4. Neem de halve kool en verwijder eventuele slechte bladeren. Verwijder de harde kern en eventuele harde nerven met een groot scherp mes. Snij dan de kool in fijne reepjes.
 5. Spoel de koolreepjes even af en doe ze in de pot met kokend water. Voeg géén zout toe, anders duurt het langer om de kool mals te garen!
 6. Kook de koolreepjes een vijftal minuten en giet ze dan af in een vergiet.
 7. Als je aardappelen ondertussen beginnen te koken, mag dat vuurtje wat lager gedraaid worden. Zo kunnen ze rustig zacht worden.
 8. Smelt een eetlepel sojaboter in de pot van de kolen. Zodra die gesmolten is, mag de kool erbij. Kruid alvast met zout, peper en wat nootmuskaat.
 9. Stoof de kool rustig aan, net zolang totdat je aardappelen gaar zijn. Roer regelmatig om.
 10. Je aardappelen moeten echt goed gaar zijn, zodat je geen brokjes in je puree gaat hebben. Patatjes zacht? Giet het water er dan af en laat ze een minuutje droogstomen op het vuur.
 11. Draai dan uit en zet je pot op een niet-gladde ondergrond. Ik gebruik meestal een kurken onderzetter. Doe er meteen ook drie eetlepels sojaboter bij.
 12. Giet de sojaroom nu bij in de pot met de koolreepjes en roer om. Zo warmt je room mee op en gaat ie je stamppot niet afkoelen straks. De gesnipperde lente-ui mag er nu ook al bij.
 13. Neem een stevige stamper en prak de aardappelen goed tot puree. Door de boter en de zachtheid van de patatjes ga je geen korrelige puree krijgen, maar mooie fijne stoemp.
 14. Zet het vuur onder de kolen nu uit en schep de gestampte aardappelen er bij in. Meng goed en voeg eventueel wat extra sojaroom toe als de stoemp nog te dik zou zijn.
 15. Proef en kruid verder af naar smaak. Ik doe er op dat punt meestal nog wat extra zout en nootmuskaat bij.
 16. Colcannon kan je niet opdienen zonder een vijvertje gesmolten boter in het midden. Schep dus je porties op mooie borden en zorg dat je er een putje in maakt. Smelt de resterende sojaboter even in de microgolfoven (20 seconden in een kommetje) en giet die in je vulkaankratertjes.
 17. Bestrooi met een beetje peterselie en een draai aan de pepermolen. Klaar!