Veggieballetjes van kikkererwten
Porties
25balletjes
Porties
25balletjes
Ingrediënten
Instructies
 1. Neem een mengkom en doe er de couscous in. Giet er het kokende water op en laat staan. Al het water zal worden opgeslorpt door de couscous.
 2. Giet het blik kikkererwten uit in een zeef of vergiet. (Bewaar het vocht in een kommetje, daar kan je nog vanalles mee, Google maar even “Aquafaba”) Spoel de kikkererwten af en droog ze met keukenpapier.
 3. Schil de ui en look en snij ze in grove stukken.
 4. Neem je keukenrobot en doe er de kikkererwten, ui en look in. Mix of puls tot ze vermalen zijn, maar niet zo lang dat het een plat mengsel wordt! Stukjes zijn nodig voor de textuur in onze balletjes.
 5. Doe er de ketchup, pindakaas en de kruiden bij, mix nog even kort om alles te vermengen.
 6. Stort je mixerkom uit in de mengkom met de couscous, voeg een eetlepel bloem toe en meng door elkaar met je hand. Voel of het mengsel goed bindt tot balletjes. Zo niet kan je extra bloem toevoegen.
 7. Vorm nu balletjes met je handen. Ik maakte er van ongeveer drie centimeter, dan haal je er ongeveer vijfentwintig uit deze mix. Grotere balletjes rollen mag natuurlijk ook.
 8. Leg de balletjes op een ovenschaal met bakpapier. Ze hebben geen vetstof nodig.
 9. Bak de balletjes in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius. Na een kwartier draai je ze voorzichtig om, met een lepel of met je handen (voorzichtig!), en bak ze dan nog een kwartier langer.
 10. Haal ze uit de oven en laat ze enkele minuten rusten, zo wordt het korstje wat droger en krokanter.
 11. Klaar!
Notities

Dien op met al waar je op dat moment zin in hebt! Rijst met currysaus, spaghetti met tomatensaus, of met puree en groentengravy, de mogelijkheden zijn eindeloos 😉