Chili sin carne
Porties Prep Tijd
4kommen 10minuten
Kook Tijd
100minuten
Porties Prep Tijd
4kommen 10minuten
Kook Tijd
100minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Giet beide blikken bonen in een zeef, spoel goed onder koud stromend water en laat uitlekken.
  2. Schil de uien en look, snij de ui in stukjes van een halve centimeter en snipper de look fijn.
  3. Snij de paprika open en verwijder de zaadjes, snij ‘m dan in blokjes van een centimeter.
  4. Snij de Jalapeño in kleine blokjes, de zaadjes mogen erbij, die zijn niet sterk.
  5. Snij de Adjuba doormidden. De zaadjes moeten niet weg, tenzij je het gerecht ietsje zachter wilt houden. Versnipper heel fijn. (Gebruik hier best keukenhandschoentjes om je vingers te beschermen, zo vermijd je pijnlijke ogen of erger achteraf.)
  6. Zet een zware stoofpot op een middelmatig vuur en verhit hier twee eetlepels neutrale olie in.
  7. Doe de ui in de pot en bestrooi met de cayennepeper. Roer en bak even tot ze doorschijnend worden.
  8. Voeg de paprika en de look toe, roer en bak tot de ui licht bruin begint te kleuren.
  9. De hete pepers mogen er nu bij, net als het komijnpoeder. Roer om, maar laat niet te lang bakken. Eén minuut.
  10. Het tomatenconcentraat mag er nu bij. Laat ook een minuutje meebakken, zo gaat de rauwe smaak er uit.
  11. Voeg de tomatenblokjes en hun sap toe, net als de oregano. Roer om en laat vijf minuten pruttelen. Roer regelmatig.
  12. Giet de groentenbouillon bij in de pot en roer goed door elkaar. Zodra alles weer aan de kook is, mag het vuur op z’n laagst. Kruid alvast met wat verse peper van de molen en een beetje zout.
  13. Zet het deksel op de pot en laat de saus 40 minuten zacht koken. Kijk en roer elke tien minuten en giet eventueel een beetje water bij als ie te snel dik wordt.
  14. Haal het deksel van de pot, voeg de bonen toe en roer goed om. Laat ze tien minuten meestoven.
  15. Voeg nu de linzen toe en roer de chili goed om.
  16. Zodra de linzen erin zitten, voeg je de gedroogde peterselie en de Hot Sauce toe.
  17. De linzen hebben nog ongeveer tien minuten nodig om net beetgaar te worden. Proef dan best even om te zien of ze klaar zijn.
  18. Klaar!
  19. Voor het beste resultaat laat je de chili best een hele dag afgedekt opzij staan, eventueel in de koelkast. Zo ontwikkelen de smaken zich nog beter.
Notities

Ik diende de mijne op in een diep bord, bestrooid met gesnipperde lente-ui en extra blokjes Jalapeño, met ovengebakken aardappelen erbij. Nom!