Dahl Palak (linzencurry met spinazie)
Porties Prep Tijd
2 à 3kommen 10minuten
Kook Tijd
35minuten
Porties Prep Tijd
2 à 3kommen 10minuten
Kook Tijd
35minuten
Ingrediënten
Groenten
Kruiden
Optioneel
Instructies
  1. Schil de ui en look en snipper fijn. Verwijder de schil van het stuk gember door die er met een lepel af te schrapen. Snipper ‘m ook fijn.
  2. Was de spinazie grondig en laat even uitlekken in een vergiet.
  3. Doe de linzen in een zeef en spoel ze goed af met ruim water. Laat ook even uitlekken.
  4. Zet een grote pan met anti-aanbaklaag of een wok op een zacht vuur. Zodra die warm is doe je er de komijn, chili en zwarte peper in om even te roosteren. Je ruikt het wel wanneer ze goed zijn. Haal ze uit de pan en bewaar even in een schaaltje.
  5. Draai het vuur een beetje hoger en doe een lepel kokosolie in je pan. Voeg zodra die heet is de ui en gember toe. Fruit ze glazig in een minuut of twee.
  6. Bestrooi met de rest van de droge specerijen (kurkuma, korianderzaadjes, paprikapoeder, nootmuskaat). Voeg ook de look toe en laat het geheel enkele minuten verder stoven.
  7. Doe er nu de eerder geroosterde kruiden bij, roer even om en voeg dan de spinazie toe. Je zal merken dat de hele pan nu overvol lijkt, maar de blaadjes zullen snel in volume verminderen.
  8. Zodra je de bodem van de pan weer kan zien, doe je er de tomatenpulp, -passata of -blokjes bij. Roer om en verhit tot de tomaten beginnen te pruttelen.
  9. Roer nu de uitgelekte linzen door het mengsel. Het idee is om ze eerst te laten kennismaken met de ingrediënten en de olie, alvorens vocht bij te gieten.
  10. Na een minuut of twee mag het water er wel bij. De linzen moeten net onder water staan. Roer alles goed door elkaar en verminder het vuur tot heel laag, zodra het gerecht opnieuw begint te pruttelen.
  11. Nu is het een kwestie van niet te ver weg te lopen. De linzen gaan volledig gaarkoken in vijftien tot vijfentwintig minuten. Dat is geen exacte wetenschap, aangezien de gaartijd sterk kan verschillen van soort tot soort. Water bijvoegen tijdens het verdere koken kan altijd wanneer nodig, een teveel hiervan laten inkoken liever niet, omdat de linzen dan snel overgaar kunnen worden.
  12. Roer af en toe en blijf regelmatig de gaarheid testen. Nu je toch al aan het proven bent, kan je ook verder op smaak brengen met peper en (vooral) zout.
  13. De schotel is klaar wanneer de saus even dik is als een hartige wintersoep én de linzen mals zijn, maar nog net een heel klein beetje weerstand bieden tussen je tanden.
  14. Klaar! Haal de pan van het vuur om overgaren te vermijden. Serveer snel in een kom, garneer met enkele blaadjes verse koriander of peterselie en eet er een lekkere rijstsoort, naanbrood of wraps bij.