De beste tomatensaus van verse tomaten
Verse tomatensaus zoals deze maak je op het hoogtepunt van het tomatenseizoen: midden juli tot en met september. Ik maak liefst een grote hoeveelheid, zodat ik het meeste kan invriezen en ik er in de winter nog van kan genieten!
Porties
8liter
Kook Tijd
3uur
Porties
8liter
Kook Tijd
3uur
Ingrediënten
Instructies
 1. Spoel alle tomaten goed af.
Tomatenpuree
 1. Zet een grote pot op het vuur en snij er vijf kilo van de saustomaten in. Grove stukken, hou geen rekening met kroontjes.
 2. Laat de tomaten op hoog vuur tien minuten verwarmen, roer af en toe. Zodra ze hun water hebben gelost is het OK.
 3. Maak passata van de tomaten en hun vocht, door ze met een groentenmolen/passe vite fijn te draaien. Gebruik de schijf met de fijnste gaatjes, zodat alle pitten en vellen meteen worden opgevangen. Toch veel pitjes in je saus? Dat wordt eerst nog even zeven dan.
 4. Giet de passata in lage ovenschalen en zet ze in de oven op maximaal 140 graden.
 5. Roer regelmatig om en laat het vocht verdampen tot je een geconcentreerde puree krijgt. Ondertussen kan je de rest van de saus al maken.
Gemengde passata
 1. Zet je pot opnieuw op het vuur, gebruik eventueel meerdere potten, snij alle andere tomaten grof en doe ze in de potten.
 2. Laat weer tien minuten opwarmen, totdat ze hun water hebben gelost. Zet het vuur uit.
 3. Maak opnieuw passata met je groentenzeef/passe vite.
 4. Schep één à twee liter verse passata uit de pot in een kom en zet die opzij voor later.
Basissaus
 1. Schil en snij de uien, dat mag best fijn zijn, want de saus wordt straks niet meer gemixed.
 2. Neem een grote schone kookpot of -ketel, meerdere potten indien nodig, en stoof de ui en look aan in ruim olijfolie totdat ze zacht zijn en licht beginnen te verkleuren. Kruid met wat zout. Verdeel over alle potten als je er meer dan één gebruikt.
 3. Giet de gemengde passata bij de gestoofde ui en look, behalve het gedeelte dat je apart hebt gezet.
 4. Zodra de passata begint te pruttelen mag het vuur lager. Dit geheel kook je in tot een mooie sausdikte, reken een uur of meer, naargelang het vochtgehalte van je tomaten.
 5. Zet het vuur uit en dompel de basilicum en eventueel de tomatenstengels in hun geheel onder in de saus. Laat vijf minuten intrekken (zoals thee) en gooi dan de kruidenstengels weg.
Assemblage
 1. Voeg de tomatenpuree en de verse passata toe aan je basissaus en roer goed door elkaar.
 2. Klaar! Gebruik meteen bij pasta, of veggieballetjes, of vries in. Deze hoeveelheid tomaten levert een achttal liter saus op.