Groene preisoep
Porties Prep Tijd
3-4kommen 10minuten
Kook Tijd
60-70minuten
Porties Prep Tijd
3-4kommen 10minuten
Kook Tijd
60-70minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij beschadigde of verlepte stukken van je prei weg en snij ze door, ongeveer waar het groen donker wordt. Leg één stuk wit terug in de koelkast, dat kan je nog voor iets anders gebruiken.
  2. Snij de stukken groen en de twee stukken wit overlangs in tweeën en spoel ze goed onder koud stromend water, zodat er zeker geen zand meer te bespeuren valt.
  3. Versnipper de twee stengels wit in kleine stukjes.
  4. Zet je pot op het laag vuur en verhit een eetlepel plantaardige boter.
  5. Stoof hierin het preiwit rustig aan. Het mag net zacht beginnen te worden, maar niet laten kleuren!
  6. Terwijl het wit aanstooft, kan je de ui schillen en versnipperen, de aardappelen schillen en verhakken en het groen van de prei in kleine stukjes snijden.
  7. Zodra het wit klaar is, mag je dat uit de pot halen en even bewaren in een kom.
  8. Smelt de rest van de boter en stoof hierin de ui tot ie glazig wordt.
  9. Voeg dan het preigroen toe en roer. Laat de groenten ook rustig stoven, een tiental minuten, tot de stukjes stilaan wat zachter beginnen te worden en ze hun rauwe geur kwijt zijn.
  10. Blus met de bouillon, of het water met de bouillonblokjes. Roer en zet het vuur even wat hoger, tot het geheel aan de kook komt.
  11. Draai het vuur opnieuw laag, zet het deksel schuin op de pot en laat minstens een half uur koken. proef dan een stukje om te zien of ie helemaal mals is. Laat de prei gerust nog verder koken, tot alles helemaal plat is geworden.
  12. Haal de pot van het vuur en mix de soep erg grondig met een staafmixer, of in de blender. Zeker vijf minuten, langer indien nodig. De soep moet mooi glad worden.
  13. Zet de pot terug op het vuur en doe er de gestoofde stukjes preiwit bij, roer om.
  14. Laat de soep een tiental minuten rustig pruttelen, roer af en toe om de bodem niet te laten aankoken.
  15. Proef nu en kruid af met royaal zout en wat peper. Roer nog even een minuutje om om de kruiden te laten intrekken.
  16. Klaar! Dien op in een mooie kom, met wat knapperig brood erbij.