Pasta met spruitjes en lookroomsaus

Pasta met spruitjes en lookroomsaus

Spruiten met pasta? Wablieft?
t zal wel zijn!

Tagliatelli with brussels sprouts in garlic soy cream sauce

Vandaag las en hoorde ik in het nieuws deze onheilspellende boodschap:

Veel ingevoerde groenten zijn op dit moment erg duur, omwille van de koudegolf die ook Zuid-Europa treft.

Da’s jammer.

Al die overwinteraars in de kou, over “Den Boulevard” van Torremolinos moeten paraderen mét een jas aan. Damn zeg, niet fijn voor die mensen.

Een stuk erger vind ik het verlies van inkomsten dat de groenteboeren er moeten doormaken. Lagere opbrengsten forceren hogere prijzen, dat is nu eenmaal zo, al betwijfel ik of daarvan veel centjes daadwerkelijk doorsijpelen naar de telers zelf.

Helaas moeten ook wij op de inhoud van onze portefeuilles letten en worden we door die prijzenslag een beetje gedwongen om even naar de prijsetiketten te kijken, vóór we ons winkelkarretje vullen met waar we op dat moment zin in hebben. Gelukkig is dat niet zo erg, want door naar voordeligere groenten te speuren, herontdekken we meteen een fenomeen dat ons importsgewijs bijna helemaal vreemd is gemaakt:

Seizoensgroenten!

Niet alles in de supermarkt groeit hier in deze streken het hele jaar door. Een stevig deel groeit hier zelfs al helemaal niet, eigenlijk. Gelukkig is er tegenwoordig goedkoop transport, zodat we midden in de winter nog verse tomaten en aardbeien kunnen halen. Geweldig!

Niet altijd fantastisch, zo blijkt wanneer mijn portefeuille dient mee te werken.
Of mijn smaakpapillen, want die tomaat van januari is langs geen kanten te vergelijken met die uit augustus. Water met een tomatensmaakje, helaas.
Voor die twee redenen alleen al loont het de moeite om een keer “kalender seizoensgroenten” te Googlen.

Ik kijk zulke dingen nu wel vaker na dan vroeger, wat me geld bespaart én smaak oplevert. Win-win! Dat het verminderde zee- en wegtransport ook nog ’s minder belastend is voor het milieu naar ik er graag bij.

Bon, koken!

Op die bewuste kalenders kan je zien dat spruitjes hun seizoen beleven van oktober tot en met maart. Dit recept schrijf ik halfweg januari, er pal middenin. Nice.

Bij de lokale supermarkt kocht ik zo’n netje met driekwart kilo groene knopjes, wat in dit recept genoeg is voor vier personen. Aangezien ik nog net niet voor vier eet, maar wel graag twee dagen kan smullen, zijn de hoeveelheden in de receptenbox onderaan dit artikel gemaakt voor twee porties. Makkelijk te verdubbelen, als je dat wilt. Goed van mij hé.

Als jarenlange spruitjesfan wou ik deze keer iets anders proberen dan mijn reguliere go-to recept, wat bestaat uit versnipperde gestoofde knolletjes in boter, met (veggie) spekjes doorheen de aardappelpuree gehaald, eventueel met een blokje smeerkaas er door geroerd.

Lekker, jawel (en dat recept volgt ook nog wel een keertje), maar ik had net twee dagen stoemp gegeten. Iets anders dus.

Even snel nadenken, wat inspiratieklikjes doen op Pinterest, op iets als “Brussels Sprouts in Cheese Sauce” stuiten én zin hebben in pasta: bingo!

Penne werd tagliatelle, zware kaassaus werd room met look, gekookte spruiten werden geroosterde, klaar!

Goed, roosteren dus. Spruitjes schoonmaken en vakkundig vierendelen:

Brussels sprouts, chopped

Even mengen met wat olie, zout en peper, dan de oven in voor een half uurtje.

Brussels sprouts on oven tray

While the magic happens, zoals “ze” zeggen, kan je aan de slag met de rest van mijn gerechtje. Halfweg hun oventijd omdraaien, dan de pot water op het vuur en de snijplank even bovenhalen.

Chopped garlic on cutting board

Achteraf bekeken was die hele plank wel een beetje veel afwas voor de twee teentjes look die ik gebruikte. Misschien toch maar een keertje gewoon in de lookpers volgende keer.

De saus is ongeveer even snel klaar als de pasta, op een klein vuurtje zelfs. Hou het laag genoeg, zodat je de look niet verbrandt! Klontje (soja)boter, goed wat peper en rustig fruiten maar. Gebruik hier liever geen olijfolie, dat smaakt erg sterk door en verknoeit deze combinatie een beetje, vind ik.

Frying garlic in soy butter

Ik was met één hand de look aan het roeren en met de andere mijn tagliatelli in het water aan het ploppen. Niet zo geweldig handig, en ook niet nodig, omdat de roomsaus toch gerust een minuutje langer mag blijven gaan.

Waarom kook ik de pasta niet vooraf? Omdat ik het liefst van al gare pasta meteen vanuit het kookwater aan mijn saus toevoeg. Dan ben je zeker van de garing, kan ‘m niet beginnen plakken én koelt ie niet eerst af. Zo mogelijk nog belangrijker: het kookwater, met al dat zetmeel van de deegwaren, gaat niet meteen door het afvoerputje.

Bij vele gerechten is net dàt water een erg belangrijk element, zeker ook bij deze bereiding. Niet meteen weggieten dus.

Dried tagliatelli

Ongeveer elke pasta past wel hier wel, maar ik had zin in dikke slierten, voila.

Het blijft erg makkelijk, dit gerecht. Volgende stap: room in de sauspan.

Garlic soy cream sauce

Sojaroom in mijn geval, omdat die erg goed werkt en smaakt. Hij dikt wel erg snel in, dus mag er meteen een goeie schep pastawater bij. Gewoon even met een pollepel uit de pot met kokende pasta, klaar. Dan kan ie ook niet schiften, bijvoorbeeld.

Pasta even testen, net beetgaar is perfect voor mij, dus die mag meteen mee de saus in. Let niet op het uitlekken, want je gaat sowieso nog extra water bijscheppen.

Tagliatelli in garlic cream sauce

Zodra je dit geheel vermengt, zie je dat de saus snel dikker wordt en nog niet goed aan de pasta kleeft. Daar dient dat extra pastawater dus voor! Schep er gerust een volle pollepel mee in, zet het vuur even goed hoog en roer als een bezetene! Dat water verdampt snel en het zetmeel zorgt voor een mooie binding tussen pasta en saus, zonder plakkerig te worden. Zodra je tevreden bent over die romige eenheid mag het vuur uit.

Op dit punt het ik er nog een handvol geraspte kaas doorgeroerd, omdat ik een verslaafde ben, ja. Deze saus heeft dat niet nodig, maar het kan zeker geen kwaad. Vegan? Gebruik dan Prosociano of Jeezano, die zijn allebei amper te onderscheiden van klassieke Parmesan of Grana Padano.

Juist! The magic!

Die ovenspruitjes zijn gaar!

Oven roasted brussels sprouts

Zalig. Zalig, zeg ik u!

Niet enkel voor mijn recept, maar voor ongeveer alles. Een even intense smaak als bij het stoven, maar dan lichter, minder vet, minder vochtig én toch sappig en nog mooi in hun vorm. Dat ik dat nog niet eerder probeerde…

Schep deze mooie hapjes goodness voorzichtig door je pasta met lookroom, eventueel met nog een schepje extra pastawater om het geheel zijdezacht te houden.

Klaar!

Tagliatelli with brussels sprouts and garlic cream sauce on fork

Perfect in seizoen, helemaal niet duur, erg makkelijk en toch anders dan wat de gemiddelde Belg gewend is.

Missie: geslaagd 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Pasta met spruitjes en lookroomsaus
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Spruitjes
Pasta
Optie
  • 30 gram Parmesan style kaas (Violife Prosociano of Vegourmet Jeezano zijn Vegan alternatieven)
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Spruitjes
Pasta
Optie
  • 30 gram Parmesan style kaas (Violife Prosociano of Vegourmet Jeezano zijn Vegan alternatieven)
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius en neem alvast een brede ovenschaal.
  2. Spoel de spruitjes af, snij het harde stukje er onderaan af en verwijder de harde buitenste blaadjes. Snij de grote spruiten in vier, de kleinere kan je gewoon halveren.
  3. Doe je spruitjes in de ovenschaal en voeg, olie, peper en zout toe. Meng goed en zorg dan dan ze goed verspreid liggen op de boden van je schaal. Ideaal is dat ze elkaar net niet raken.
  4. Zet de schaal in de oven, de spruiten hebben ongeveer een half uur baktijd nodig. Ga na een kwartier even kijken roer ze even om.
  5. Nadat je ze hebt omgedraaid, kan je aan de pasta beginnen. Zet een ruime kookpot met water op een hoog vuur, deksel erop. Neem dan je look erbij, schil te teentjes en snij ze heel fijn.
  6. Wanneer het water bijna kookt, neem je een pan en zet die ook op een vuurtje. Dat mag een middelzacht zijn. Doe er de boter al in.
  7. Zodra de boter begint te bruisen mag de look erbij, samen met de grof gemalen zwarte peper. Laat zachtjes stoven en roer vaak, zodat de look niet kan aanbakken.
  8. Nu zou je water ongeveer moeten beginnen koken, dus mag de pasta erbij. Roer goed om.
  9. Voeg de room toe aan de pan met look en roer even. Er mag meteen ook al een goeie schep pastawater bij, samen met de gedroogde peterselie.
  10. Je spruitjes zouden nu ongeveer gaar moeten zijn. Ik zette mijn oven af en hield de groenten warm in de oven, met de deur half open, terwijl ik de pasta afwerkte.
  11. Proef je saus en doe er naar smaak zout bij. Als je kaas of Vegan alternatief (Gary) gebruikt, mag je die er nu mee inraspen.
  12. Check je tagliatelli op gaarheid. Hij mag goed 'al dente' zijn hier.
  13. Giet je pasta af en doe 'm meteen bij de saus in de pan. Hou een kopje van het kookwater bij, daarmee kan je de dikte van je saus nog bijsturen.
  14. Roer de pasta goed doorheen de saus en voeg er indien nodig nog enkele lepels pastawater bij.
  15. Wanneer je tevreden bent met je pasta en saus, zet je het vuur uit en mogen de spruitjes mee de pan in. Roer nog even voorzichtig om.
  16. Verdeel je gerecht over twee grote diepe borden, bestrooi met wat extra zwarte peper en peterselie (eventueel verse).
  17. Klaar!

Smakelijk!

G.

 

1 comment on “Pasta met spruitjes en lookroomsausAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.