Pittige bloemkoolcurry
Porties Prep Tijd
3-4kommen 15minuten
Kook Tijd
40minuten
Porties Prep Tijd
3-4kommen 15minuten
Kook Tijd
40minuten
Ingrediƫnten
Groenten
Overige ingrediƫnten
Masala kruidenmix
Optie
Gebakken Tofu
Instructies
Voorbereiding
  1. Halveer een bloemkool met een groot scherp mes, verticaal door de steel heen. De andere helft kan je bewaren in de koelkast voor een ander gerecht.
  2. Breek de bloemkoolroosjes van de steel af en snij de door de steeltjes door, half of in vier. De bedoeling is dat je hapklare stukken maakt, maar niet te kleine. De mijne passen telkens net op een eetlepel.
  3. Schil de wortelen en snij ze in stukken van ongeveer een centimeter dik. Ik had er grote, dus halveerde ik ze eerst in de lengte en sneed ze dan schuin op maat.
  4. Schil de ui en snij die ook niet te fijn, zodat die straks niet helemaal wegkoken in de curry.
  5. Schil en versnipper de teentjes look. Je mag ze ook persen als je dat liever doet.
  6. Neem een kommetje en doe daar alle kruiden voor de masala in. Voeg 50ml water toe en roer goed door elkaar, zodat je een glad papje krijgt. Zet even opzij.
Wokken
  1. Neem je wok (of een grote diepe pan) en zet die op een middelhoog vuur. Voeg drie theelepels kokosolie toe en laat heet worden.
  2. Doe de ui en de wortelen in de wok en roerbak ze twee minuten.
  3. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roer goed om. Bak de groenten tien minuten en schep ze af en toe om. We willen wat kleur op de bloemkoolroosjes, dat geeft veel smaak. Je mag ook al wat zout en zwarte peper toevoegen.
  4. Nu mag de look erbij. Bak die ook twee minuutjes mee, zodat ie niet meer rauw is.
  5. Roer de tomatenpuree er doorheen, ook twee minuten.
  6. We kunnen nu bevochtigen. Doe de masala mix en de kokosmelk erbij en roer goed om. Giet er dan water bij, tot de groenten net onder staan.
  7. Wacht even tot alles pruttelt, doe er het limoensap bij en roer er de pindakaas doorheen tot die opgelost is.
  8. Draai het vuur lager en leg een deksel op de wok.
  9. Roer elke vijf minuten even om en laat de curry pruttelen tot hij genoeg is ingedikt en de bloemkool gaar is. Dat duurt ongeveer vijftien minuten, maar hangt een beetje af van je vuur en de dikte van je kokosmelk. De mijne was ietsje sneller klaar, dus test de bloemkoolroosjes regelmatig met een scherp mesje.
  10. Wanneer de curry gaar is kan je proeven. Kruid eventueel bij met zout en peper, en doe er eventueel wat hot sauce bij als je van extra pikant houdt.
  11. Klaar!!
  12. Dien op in een kom, met rijst of naanbrood. Ik at er nog gebakken tofu bij, het receptje daarvoor voeg ik ook even toe hieronder.
Gebakken tofu
  1. Deze tofu”steaks” kan je bakken terwijl de curry pruttelt. Reken hier op een kwartiertje baktijd.
  2. Neem de blok tofu uit de verpakking en droog ‘m goed af met keukenpapier. Als je voldoende stevige tofu hebt, hoeft die niet de worden gedrukt.
  3. Snij het blok in acht of negen gelijke sneetjes, zo krijg je plakjes van ongeveer 6 x 3 x 1 centimeter.
  4. Verdeel de gerookte paprika over de plakjes tofu en wrijf die aan beide kanten goed in. Kruid ook met zout en zwarte peper.
  5. Neem een grote koekenpan en verhit een dikke eetlepel kokosolie op middelhoog vuur.
  6. Leg de plakjes tofu voorzichtig in de pan en laat drie minuten ongestoord bakken.
  7. Draai ze voorzichtig om en doe hetzelfde aan de andere kant.
  8. Het vuur kan nu een beetje lager. Om de tofu licht krokant te krijgen aan de buitenkant, zal je de plakjes nog zeker twee keer moeten omdraaien, telkens opnieuw drie minuten per kant bakken.
  9. Haal je gebakken tofu uit de pan en leg ze op keukenpapier. Laat ze enkele minuten rusten, dan wordt de korst nog lekkerder.