Vegan Cacio e Pepe
Oerklassieke schotel uit de regio rond Rome. Simpel en snel klaar.
Porties Prep Tijd
2borden 5minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
2borden 5minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
 1. Neem een kookpot, vul die met water en zet ‘m op een hoog vuur.
 2. Rasp de vegan harde kaas en hou even opzij in een kom.
 3. Stamp de peperbollen in een vijzel tot je een mix van groffe en fijne peper hebt. Geen vijzel? Gebruik je pepermolen dan op een fijne én daarna een grove stand.
 4. Neem een koekenpan en doe daar de peper in.
 5. Zodra het water kookt, mag de koekenpan met peper op een middelhoog vuur.
 6. Doe het zout in het kokende water en voeg de spaghetti toe. Roer even, tegen het plakken.
 7. Enkele minuten later, zodra de peper lichtjes rokerig begint te ruiken, schep je twee pollepels van het kookwater in de pastapot toe aan de pan met peper. Roer een beetje en laat pruttelen. Let op dat dit niet droogkookt, vul desnoods wat pastawater aan.
 8. Schep een halve pollepel pastawater bij de kom geraspte kaas en roer door elkaar tot een soort dik papje. Hou even opzij.
 9. Nog vooraleer de pasta beetgaar is (reken twee minuten minder dan de gaartijd op de verpakking), schep je de spaghetti rechtstreeks over naar de pan met peper. Gebruik een pastaschep of keukenknijptang, of een paar vorken zelfs.
 10. Roer of schud de spaghetti om in het peperwater. Zorg ervoor dat het mengsel nog erg nat blijft, schep desnoods wat water bij.
 11. Haal de pan van het vuur af en laat een halve minuut lichtjes afkoelen. Zo vermijd je plakkende kaas.
 12. Schep het kaaspapje bij de pasta en roer goed om, nog steeds naast het vuur. Je zal zien dat de kaas en het water een emulsie vormen.
 13. Zet de pan weer op het vuur en blijf goed roeren. De pasta gaart nu af tot ie al dente is en de saus gaat zich mooi binden. Let wel op dat de saus romig, maar ook nog redelijk vloeibaar blijft. Een droog bord spaghetti is geen goed idee hier. Schep eventueel wat pastawater bij.
 14. Schep de pasta op in twee diepe borden, giet er een extra lepel kaas-pepersaus over en garneer de rand van de borden met wat extra versgemalen zwarte peper.