Vegan jackfruit goulash
Porties Prep Tijd
1kilogram 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 2uur
Porties Prep Tijd
1kilogram 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30minuten 2uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Haal de jackfruitstukken uit de blikken en spoel ze af in een vergiet, laat even uitlekken en snij dan de harde punten van de driehoekjes jackfruit af. Maak ze wat kleiner en verwijder ook de loskomende zaden.
  2. Snij de ui, look en paprika in stukken, niet te fijn.
  3. Zet een stevige stoofpot op een middelhoog vuur. Als je ‘m in de oven wil zetten let je best op of je pot daar tegen kan, geen kunststof handvat bijvoorbeeld.
  4. Bak de ui en de look even glazig in enkele eetlepels olijfolie. Doe er dan de paprika bij en zet het vuur wat zachter.
  5. Terwijl de groenten even aanstoven zet je een brede bakpan met anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur. Warm hier ook wat olijfolie in op.
  6. Roer de groenten even om en doe dan de jackfruit in de bakpan. Kruid met gerookt paprikapoeder, korianderpoeder, kurkuma, witte peper en wat zout. Laat even doorbakken tot het vruchtvlees er wat droger uitziet.
  7. Roer nog even in de groentenpot. Doe nu de sojasaus, siroop en eventueel liquid smoke bij de jackfruitstukjes. Deze versterken de smaak heel erg. Laat nog even bakken.
  8. Roer de tomatenpuree door de groenten en laat een minuutje meekoken, zo verdwijnt de bittere toets. Dan mogen de andere tomaten en gebakken jackfruit erbij.
  9. Voeg water met het bouillonblokje (of de verse groentenbouillon) toe, net als het zachte paprikapoeder, de tijm en de laurierblaadjes. De groenten moeten net helemaal onder het vocht staan.
  10. Roer voorzichtig door elkaar en wacht tot alles pruttelt.
  11. Nu kan je de pot, mét gesloten deksel, in je voorverwarmde oven zetten. 140 graden Celcius, twee uur lang.
  12. Na die tijd neem je de pot uit de oven en zet hem terug op een middelhoog vuur, haal het deksel weg. De saus is meestal nog erg vloeibaar nu. Doe er de peterselie en oregano bij.
  13. Om de goulash in te dikken en de smaken nog wat te versterken, laat je de vloeistof nu een goed stuk inkoken. Roer regelmatig, je zal zien dat de jackfruit grotendeels in draadjes uit elkaar valt.
  14. Als de saus goed dik is geworden kan je proeven en naar smaak zout en peper toevoegen. Roer om en zet het vuur uit.
Notities

Dien op met bijvoorbeeld verse frietjes en een klod mayonaise. Als je veganaise gebruikt blijft het allemaal helemaal Vegan 😉