Vegan Vol-au-vent
Vegan Vol-au-vent. Klassieker vleesvrij vertaald!
Porties Prep Tijd
4 à 5porties 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
35minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4 à 5porties 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
35minuten 30minuten
Ingrediënten
Balletjes
Saus
Overige
Instructies
Balletjes
  1. Neem een kleine kookpot, doe er het water en 3 el groentenbouillonpoeder in, breng aan de kook. Zet dan het vuur wat lager.
  2. Haal het velletje van de Beyond Sausages, knijp er een stukje af en rol dat tot een balletje. Doe dat tot alle worst op is.
  3. Drop de balletjes voorzichtig in de kokende bouillon.
  4. Wacht tot de balletjes bovendrijven en reken dan vijf minuten verdere gaartijd. Haal ze dan uit het water met een schuimspaan of lepel, leg ze in een kom en zet even opzij.
  5. Gooi de bouillon zeker niet weg, die gaan we voor de saus gebruiken.
“Kip” en champignons
  1. Neem een kookpot die groot genoeg is om het hele gerecht in te bereiden en zet die op het vuur met een klont sojaboter erin.
  2. Terwijl die opwarmt kan je de champignons al even schoonmaken en vierendelen.
  3. Zodra de sojaboter heet is, bak je de champignons gaar. Kruid alvast met wat peper en zout. Zodra ze gaar zijn kan je ze uit de pot halen en bij de balletjes bewaren.
  4. Snij of scheur de Kipstuckjes iets kleiner, maar maak geen miniblokjes. Hou nog herkenbare stukken over.
  5. Doe nog een klont sojaboter in de pot en wacht even tot die warm is. Voeg dan de “kip” toe, bestrooi met kipkruiden en bak tot ze een mooi kleurtje hebben.
  6. Haal de stuckjes uit de pot zodra ze gekleurd zijn, bewaar bij de balletjes en champignons.
Saus en afwerking
  1. We maken nu een roux. Doe twee eetlepels sojaboter bij in de warme pot en laat die smelten.
  2. Zodra de sojaboter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Roer goed met een klopper of houten lepel.
  3. Doe dit enkele minuten op een laag vuur, totdat de roux naar koekjes ruikt. Dan is de rauwe bloemsmaak verdwenen en kan je verder.
  4. Neem een pollepel bouillon en voeg die al roerend toe. Je zal zien dat dit mengsel erg snel indikt, dus hou de rest van de bouillon erg dichtbij!
  5. Zet het vuur wat hoger en voeg weer bouillon toe, telkens goed roerend zodat je de saus telkens dikker ziet worden.
  6. Wanneer alle bouillon erbij is geroerd, zou je saus een mooie lichte binding moeten hebben. Als ze te dik is kan je nog wat extra water gebruiken.
  7. Doe er nu ook de room bij, die gaat zorgen voor een heerlijk zacht mondgevoel en een lichtere kleur voor je saus.
  8. Laat je saus op een laag vuurtje enkele minuten verder opwarmen en roer af en toe. Proef ook al een keer en kruid met flink wat peper en zout.
  9. Nu mogen de garnituren erbij, dat zijn dus de balletjes, kipstuckjes en champignons. Roer voorzichtig om.
  10. Laat het geheel even doorwarmen, proef en pas desgewenst de kruiding aan. Een klein beetje nootmuskaat vind ik er zelf heel lekker bij, maar is geen vereiste.
  11. Hak de peterselie erg fijn, voeg toe aan de pot en roer nog een keer om.
  12. Klaar. Haal van het vuur, laat tien minuten zo staan om de smaken een beetje te laten intrekken, roer nog even om en dien op!