Kaaskroketten, vegan en glutenvrij.
Porties Prep Tijd
20kroketjes 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 1nacht
Porties Prep Tijd
20kroketjes 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 1nacht
Ingrediënten
Instructies
Kaasmix
 1. Giet 100ml van de sojamelk ik een apart kommetje en lost hierin de Agar Agar op. Zet even opzij.
 2. Smelt de boter in een stevige pot op een laag vuur. Zodra dat gebeurd is, mag de bloem erbij, klop goed door elkaar met een garde en blijf roeren.
 3. Zodra de rauwe bloemgeur verdwijnt, mag je de rest van de sojamelk toevoegen. Doe dit in stappen en blijf krachtig roeren. Dit is een intensieve stap, aangezien de mix veel dikker zal blijven dan bij een gewone saus.
 4. Zodra de melk is opgenomen, kan de room er ook bij. Blijf goed krachtig roeren met je garde tot het mengsel wat loskomt van de randen.
 5. Doe er nu het Agar Agarmengsel bij en klop dat er ook mee door.
 6. Na een minuutje kloppen, mag het vuur uit. Oef! (‘k had op dat punt een lamme arm, ik)
 7. Neem een houten lepel en roer er de “kaas” doorheen. Proef en kruid stevig af met zout, peper en nootmuskaat.
 8. Pak een rechte schaal met opstaande rand en smeer die vanbinnen in met wat neutrale plantaardige olie, zeker ook de randen.
 9. Stort je kaasmengsel erin uit en druk het wat aan, zodat er geen lucht meer tussen zit. Dit mag nu een nachtje opstijven in de koelkast.
Paneren
 1. De volgende dag stort je de mix uit op een plank. Dat doe je door eerst met een mes langs de rand te gaan om de mix zeker goed los te snijden, en dan de schaal ondersteboven op je plank te leggen. Even geduld, normaal gesproken lost de mix vanzelf. Als dat niet zo is, kan je ‘m een beetje helpen met een platte spatel.
 2. Neem een scherp mes, maak dat nat onder de kraan en snij de mix in kroketjes volgens je eigen zin. Mijn eerste waren wat te dik, eerder nuggets, maar de rest hield ik klein en fijn, ongeveer drie bij vijf centimeter groot.
 3. Neem drie kommetjes. In de eerste doe je wat bloem, in de tweede los je die twintig gram maïzena op in net genoeg water, en in de derde doe je het broodkruim.
 4. Haal elke kroket in volgorde doorheen de drie kommetjes. Eerst een laagje bloem (even het overtollige afkloppen), dan in de natte kom, daarna wentel je ze door het broodkruim.
 5. Ik verzamelde mijn gepaneerde kroketjes op een schaal en zette ze nog een uur in de koeling, om goed stevig te zijn voor de frietketel. Als je wil, kan je ze op dit punt ook invriezen voor later!
Bakken
 1. Verhit je frietketel op 180 graden en frituur de kroketjes in enkele minuten goudbruin. Als alternatief kan je ze ook in een pan bakken, in een centimeter olie, en ze halfweg omdraaien. “Shallow frying” heet dat over het kanaal.
 2. Laat even uitlekken op keukenpapier en dien op met je favoriete dipsaus, als snack, voorgerecht of bij frietjes, allemaal nom!