Pasta Papriko

Pasta Papriko

.

Ovengeroosterde paprika’s, in sausvorm.

Verse dingen die ik altijd in huis heb, of toch bijna: ui, zowel witte als rode, look, patatten, chilipepers (eigen kweek!), appels, aubergines en paprika’s. In combinatie met een goed gevulde voorraadkast en diepvriezer, kan ik altijd wel iets koken zonder naar de winkel te moeten gaan.

Zo ook een tijdje geleden, toen ik een uurtje tijd had, maar ook niet echt.  Met een reeks notities te reviewen na een opleidingssessie voor mijn project (meer info binnenkort), maar een te warm bureau, verhuisde ik met tablet alvast naar de wat koelere keuken.

Bezig, maar toch willen koken? Ah, oven natuurlijk. ’t was wel erg warm, dus geen ovenschotelweer. Gelukkig had ik mijn alomaanwezige paprika’s nog, en rode ui, en look.

Even schoonmaken, pitjes eruit en de ui schillen.

Dan op een ovenplaat schikken met wat olijfolie.

Ondertussen de oven voorverwarmd op 200 graden, klaar om de schotel te ontvangen in een warme knuffel. Ok, misschien is tweehonderd graden wat heet voor een knuffel, ja…

Perfect, ik kon weer even verder tikken op mijn tablet. Het garen duurt zo’n half uur tot drie kwartier, dus ga na een half uurtje even kijken. Zodra de paprika’s verschrompeld en deels zwartgeblakerd vel hebben, zit je goed.

Laat dit geheel een beetje afkoelen, anders ga je je vingers verbranden tijdens het verwijderen van de schillen. Ondertussen kan je de pot water voor de pasta al op het vuur zetten.

Paprika’s wat afgekoeld? Weg met die schil! Trek de losgekomen schil met je handen van het vruchtvlees. Dat zou makkelijk moeten gaan, al blijft het eventjes een plakkerig werkje.

De look, die in de schil wordt gebakken, is nu ook heel erg zacht. Ze is ook die rauwe looksmaak helemaal kwijt en is zoet geworden. Je kan die zo erg makkelijk uitknijpen!

Doe de paprika’s, ui en look samen in de blender.

Voeg sojaroom, peper en zout toe, net als een flinke snuif paprikapoeder.

Bzzzzzt! Tot het helemaal smeuïg is en ongelooflijk lekker ruikt.

Da’s je saus in haar basisvorm. Bedek met plasticfolie en bewaar tot vijf dagen in de koelkast, of vries ze in voor later. Ten huize VeGuru krijgt deze saus echter nooit de kans om bewaard te worden, want altijd snel op.

Dat water zal ondertussen wel stevig koken. Pasta time!
Zout in het water, pasta erbij. Ik nam spaghettoni deze keer, een ietsje dikkere spaghetti. Met penne vind ik ‘m echter ook heel erg smakelijk. Kies dus gewoon je favoriete pastasoort.

Zet terwijl de pasta kookt een ruime koekenpan op een middelhoog vuurtje, waarin we de saus gaan opwarmen en de pasta straks mengen.

Je kan ze rechtstreeks gebruiken, of eerst nog een extra teentje verse look aanfruiten in wat olijfolie met wat chilivlokjes, zoals ik dat meestal doe. Niet te lang, zodat de look niet aanbakt. Blus met de paprikasaus.

Op dit moment kan je verse groene kruiden toevoegen. Peterselie past enorm goed, net als een snuifje oregano. Je kan ook verse basilicum nemen, maar die vind ik iets te aanwezig voor deze saus. Proef en stuur bij met peper, zout of paprikapoeder indien nodig of gewenst.

Pasta bijna al dente? Schep ‘m rechtstreeks over van je kookpot naar de pan en schep een pollepel kookwater mee! Die is nodig voor binding met de pasta, en om je saus niet te dik te laten worden.

Zet je vuur hoog en roer goed door elkaar. Je mag stevig roeren of mengen, dat helpt bij de binding! Voeg lepels pastawater toe wanneer de saus snel indikt. Hij moet bijna té lopend lijken, maar wel mooi aan de pasta blijven hangen, dan is ie klaar om op te dienen.

Bestrooi met verse (blad)peterselie, zwarte peper van de molen en een beetje goeie extra vergine olijfolie.

Geniet!

Recept Afdrukken
Pasta Papriko
Keuken Fusion, Italian
Keyword Saus
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30-45 minuten
Porties
4 bordjes
Ingrediënten
Basissaus, bewaarklaar
Pasta Papriko
Keuken Fusion, Italian
Keyword Saus
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30-45 minuten
Porties
4 bordjes
Ingrediënten
Basissaus, bewaarklaar
Pasta Papriko
Instructies
Basissaus
  1. Verwarm je oven voor op 200 graden en zet alvast een ruime ovenschaal klaar.
  2. Halveer de paprika's en verwijder zaadlijsten en het steeltje. Leg op de ovenplaat met de snijkant naar beneden.
  3. Schil de rode uien, snij in kwartjes en leg tussen de paprika's.
  4. Strooi de teentjes look, ongeschild, mee op de ovenschaal.
  5. Bedruppel met olijfolie en zet in de oven. Het duurt 30 tot 45 minuten tot de groenten gaar zijn, het vel van de paprika's zwartgeblakerd is en de teentjes look zacht zijn. Kijk even na na een half uurtje.
  6. Haal de schaal uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen, zodat je je vingers zometeen niet gaat verbranden.
  7. Verwijder, met je handen, de schil van de paprika's. Knijp ook de teentjes look uit hun schil.
  8. Doe de groenten in de beker van je blender of sterke keukenmachine, voeg de sojaroom toe, samen met wat peper, zout en paprikapoeder.
  9. Blend of mix tot de saus helemaal smeuïg is. Dat gaat makkelijk dankzij de zacht geworden groenten.
  10. Deze saus is nu klaar. Bewaar hem in de koelkast tot vijf dagen, vries hem in, of gebruik hem meteen.
Pasta Papriko
  1. Zet een grote pot met water op het vuur en breng die aan de kook.
  2. Schep er een flinke hoeveelheid zout in, gevolgd door je favoriete pasta.
  3. Zet ondertussen een grote koekenpan op een ander, middelmatig vuurtje. Doe er twee eetlepels olijfolie in, 1 of 2 teentjes fijngesnipperde look, en een snuif chilivlokken. Deze dingen zijn optioneel, maar ik heb ze er heel graag bij!
  4. Zodra de look lichtjes begint te kleuren, mag de paprikasaus erbij, samen met de verse peterselie en eventueel de oregano. Zet het vuur wat lager en laat het geheel rustigaan goed warm worden. Roer af en toe. Schep er pastawater bij indien ie te snel indikt. Proef ook nog een keer en kruid desgewenst bij met zout, peper en/of paprikapoeder.
  5. Zodra je pasta bijna al dente is, 1 tot 2 minuten minder dan de tijd op de verpakking, schep je 'm rechtstreeks over van je kookpot naar je koekenpan. Schep ook een pollepel kookwater mee over, om je saus mooi los te houden.
  6. Zet het vuur onder de koekenpan hoog en roer goed. Blijf roeren tot de saus mooi bindt aan de pasta. Dit duurt nog 2 tot 3 minuten. Schep regelmatig wat pastawater bij om je saus mooi lopend te houden, maar toch gebonden. Hij mag zeker niet te dik worden!
  7. Dien meteen op, bestrooi met nog wat extra verse peterselie, draai er zwarte peper over en bedruppel met wat koude olijfolie van goede kwaliteit.
  8. Klaar!

Smakelijk!
G.

0 comments on “Pasta PaprikoAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.