Glutenvrij brood maken

Glutenvrij brood maken

Zelfgebakken glutenvrij en quasi totaal allergenenvrij brood.

Nope.
Nee, nein, non.

Ik ben niet mee met modeverschijnselen, zoals halve fanwerelden die plots om één of andere reden het speciale dieet van hun afgod moeten beginnen volgen. Of diëters die om de twee jaar switchen naar wat er op dat moment in de mode is.

Pas op, versta me niet verkeerd, ik zeg niemand wat ze al dan niet dienen te doen…
Voel je goed bij wat je eet? Geen probleem!

Maar ik wil hier vooral even focussen op de bevolkingsgroep die écht een fysieke reactie vertoont op een alledaags voedingsmiddel. En zo zijn er – helaas – veel. Ons ma, bijvoorbeeld. Tegelijk een glutenallergie en een lactose-intolerantie, plus nog sterke gevoeligheid aan een resem plantaardige vezels. Niet makkelijk.

Dan moet je creatief zijn. Heel creatief. So be it, dat kunnen we.

Bokes. Dé nummer één vraag die mensen zich stellen wanneer ze voortaan glutenloos door het leven gaan:

“Wat met mijn bokes?”

De laatste tien jaar is het aanbod van geschikte producten op de markt sterk gegroeid, ook dat van brood. Verschillende merken, producenten en bakkerijen bieden nu samen een ruim gamma aan lekker geurige broden, broodjes en kieken aan. Gelukkig maar; in pakweg 2000 was het aanbod nog een ramp. Er wordt gebruik gemaakt van alternatieve granen, vaak boekweit, een fijn ingrediënt. Helaas kan Ons Ma daar dus ook niet tegen.

Oesj. Dat wordt dan toch maar blijven zelf bakken en nog inventiever zijn dus. Maarrrr… proberen, proberen en nóg proberen schept resultaat.

Omdat geen enkele van de zogeheten “volledige” bloemmixen een quasi-artisanaal resultaat oplevert (vaak te korrelig of te zwaar), gebruiken we een mix van drie soorten meel, allemaal makkelijk te vinden, ‘k zal je zeggen waar in de ingrediëntenlijst.

Het brood dat ze nu zelf bakt in haar eigen simpele combi-oven is geweldig. Het ziet er uit als een gewoon tarwebrood, het smaakt heerlijk, is makkelijk te maken én bevat zo goed als géén allergenen, whatsoever.

Voor iedereen die glutenvrij eet, of je dat nu wilt of moet: deze is voor jou.

Recept Afdrukken
Glutenvrij brood maken
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
1 brood van 600 gram
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
1 brood van 600 gram
Ingrediënten
Instructies
 1. Doe alle ingrediënten samen in een keukenrobot met menghaak.
 2. Meng vijf minuten op een middelmatige snelheid.
 3. Stort uit in een bakblik voor een klein brood.
 4. Laat afgedekt onder een schone keukenhanddoek 15 minuten rijzen op een warme plek.
 5. Bak je brood in een voorverwarmde oven van 220 graden, 50 minuten.
 6. Haal het brood uit het bakblik en laat op een rooster volledig afkoelen (het is nog kleverig als je het warm zou snijden).

3 comments on “Glutenvrij brood makenAdd yours →

 1. hallo,
  supper recept! lekker van smaak. Mijn paga is ook glutenintolerant en mist zijn brood. ik vraag me af of je ook een meergranenversie zou kunnen maken? Momenteel haalt hij dit bij een glutenvrije bakker maar moet er direct meerdere bestellen en invriezen.

  supper dank je wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.