Macaroni met vegan kip in spinazieroom

Macaroni met vegan kip in spinazieroom

Dit is serious business. Vegan business!

Pasta!

Euhm, ja, ze noemen me wel vaker pastaverslaafd. Ik zie dat niet meteen als een negatief punt, eigenlijk. Eerder lekker handig en gemakkelijk, meestal, which is good!

Het gerechtje van vandaag is dan ook niet moeilijk, maar wel lekker! Gelukkig maar, want slecht eten posten zou namelijk niet positief zijn voor mijn blog, hm?

Ik gebruik hier een vlees/kipvervanger en veganistische “kaas” die je in verschillende winkels vlot kan kopen. Ook de sojaroom is makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Kwestie van aan te tonen dat lekkere Vegan Food niet moeilijk én vlot beschikbaar is!

Bon.

Food!

Dit haalde ik ik bij de lokale supermarkt:

Spinazie, krulpeterselie, macaroni en “kipstukjes” van Greenway.
Sojaroom had ik nog in de koelkast, vegan kaas griste ik mee van bij de BioShop. Wilmersburger is een erg bekend Duits merk van Vegan kaas, met veel varianten. Ik nam hier bewust één van de meest voorkomende versies: de hartige sneetjes.

Die sneed ik snel ik kleine “blokjes”, zodat ze snel zouden kunnen smelten in de saus.

Je kan ook mijn andere favoriet gebruiken: Veggi Filata geraspt, die de BioPlanet verdeelt.

De vegan kip is van Greenway, een Belgisch merk dat ook vier restaurants omvat, in Gent, Antwerpen, Brussel, en Leuven. Dit pakje is gemaakt op basis van soja.

Voor de omni’s: qua textuur lijkt het sterk op gekookt boutjesvlees.

Bakken

Voor één keer zit er géén ui in dit gerecht. Gek, I know!
Wel een teentje look, omdat dat altijd erg lekker is.

Bak de faux-kip in sojaboter op een stevig vuur, kruid met kipkruiden en zwarte peper.

Zodra die een beetje kleur hebben, kan de look erbij, kort gevolgd door de spinazie. Spoel die best even vooraf, zodat eventuele zandkorrels geen kans maken om in je bord te belanden. Kruid met nootmuskaat.

Ondertussen kan je de pasta al beginnen koken, want de saus is straks best snel klaar!

Zodra de spinazie geslonken is, mag de sojaroom erbij.

Laat die aan de kook komen en leng meteen aan met enkele lepels kookwater van de pasta. Dan kan de saus niet schiften en gaat ie mooi binden. Roer er de blokjes Wilmersburger meteen doorheen, zodat ze kunnen smelten. Je mag hier ook flink wat fijngehakte verse peterselie toevoegen, da’s erg lekker!

Je macaroni is nu ook ongeveer klaar (proef!), dus die mag ook in de pan met saus. Hou wat kookwater bij in een kom, het zetmeel daarin gaat onze saus mooi afwerken.

Hou het vuur even aan, mag zelfs hoog. Roer goed door elkaar en pas de smeuïgheid van je roomsaus aan met schepjes pastawater. Proef dan en breng op smaak met zout en eventueel extra peper.

Zie je hoe mooi glad en zacht die saus is? Da’s het werk van dat pastawater. Erg belangrijk, dus zeker niet vergeten!

Service!

Tijd om een leuke kom te pakken en op te dienen. Jeej!
Bestrooi met nog wat extra fijngehakte peterselie en flink wat versgemalen zwarte peper. Of niet, als je daar geen fan van bent.

Ik wél, dus draai ik best stevig door. Ook figuurlijk, ja, ik hoor het je je tot hier afvragen…

Zo, klaar!

Makkelijk, niet? En helemaal plantaardig, vegan dus. Geef toe, da’s toch wel wat anders dan de slablaadjes en geraspte wortelen die je je clichématig inbeeldde, hmm 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Macaroni met vegan kip in spinazieroom
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
2 kommen
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
2 kommen
Ingrediënten
Instructies
 1. Neem een grote pot, vul die met water en een eetlepel zout. Zet die op een hoog vuur en sluit af met een deksel. Hierin gaan we straks pasta koken.
 2. Haal de stukjes "kip" uit de verpakking en snij eventueel wat kleiner.
 3. Neem de helft van de plakjes Wilmersburger uit het pakje en snij ze zo fijn mogelijk. Hou even apart.
 4. Pel het teentje look en hak dat fijn. De verse peterselie mag je ook al fijnsnijden.
 5. Neem een brede pan, liefst met anti-aanbaklaag (of een wokpan) en zet die op een middelmatig vuur. Doe er de boter al in, zo zie je wanneer die heet genoeg is om te beginnen bakken.
 6. Als de boter heet is, voeg je de kipstukjes toe. Kruid meteen met de kippenkruiden en wat peper. Roer regelmatig om.
 7. Zodra de "kip" een beetje bruin begint te worden, voeg je de look toe. Bak al roerend even mee, twee minuten.
 8. Spoel de spinazie even af, schud 'm even wat droger en voeg dan meteen toe aan de pan. Kruid flink met nootmuskaat en roer even om. De spinazie zal snel beginnen slinken, dat merk je wel.
 9. Doe de macaroni in het kokende water, wacht even tot dat weer kookt en roer de pasta dan even om.
 10. Wanneer de spinazie goed geslonken is (zie foto wat hoger), doe je de room erbij. Schep er zodra de room pruttelt ook meteen enkele lepels van het kokende pastawater bij om de saus wat losser te maken. De helft van de gehakte verse peterselie mag er ook al bij.
 11. De vegan kaas kan er ook meteen bij, zodat die goed kan smelten. Dat duurt namelijk meestal iets langer dan met kaas van dierenmelk. Roer regelmatig totdat de pasta gaar is. Voeg eventueel schepjes water toe als de saus te snel zou indikken.
 12. Pasta gaar? Goed! Hou een kommetje of beker pastawater apart, dat bevat nu veel bindend zetmeel. Giet de macaroni nu af en schep 'm meteen in de pan met saus.
 13. Roer goed door elkaar en voeg een goeie schep pastawater toe. Blijf roeren met de pan op het vuur, je zal zien dat de saus mooi smeuïg wordt door dat bindende pastawater. Voeg gerust extra water toe als de saus te droog zou lijken.
 14. Proef nu en stuur eventueel bij met zout en peper. Zowel de kaas, de kippenkruiden als het pastawater waren al gezouten, dus veel extra zout ga je waarschijnlijk niet nodig hebben.
 15. Zet het vuur uit, schep in twee mooie kommen en bestrooi met de rest van de verse peterselie. Ik doe er graag nog extra grof gemalen zwarte peper op, omdat ik daar fan van ben.
 16. Klaar!

Smakelijk!
G.

0 comments on “Macaroni met vegan kip in spinazieroomAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.