Paprikasoep met wortel, ui en look.

Paprikasoep met wortel, ui en look.

 

Op algemene aanvraag (én omdat ik er goesting in heb) lanceer ik vandaag een nieuwe reeks. Jeej!

Het gaat over één van de meest veelzijdige gerechten die er zijn, maar die toch vaak over het hoofd gezien worden. Soms kom ik zelfs mensen tegen die er géén fan van zijn… Onbegrijpelijk! 😉

’t is nochtans simpel te maken, heel erg gezond, zalig lekker én het perfecte “comfort food”.

Soep!
’t zal wel zijn, zeker…

Ik ben fan, altijd al geweest.

Preisoep en peekessoep, dat was mijn vroege jeugd. In die jaren bestond het typisch Vlaamse avondmaal ten huize G nog standaard uit “een taloor soep en een taloor patatten”, met één spaghettirecept in het gezinsarsenaal (met kaassaus, in de oven) en af en toe ‘es een frietje op zondag. Als kind vond ik dat allemaal OK, maar ook jammer dat ik geen twee borden soep kon binnenslurpen. Ah nee, er kwamen nog patatten ook hé…

Ondertussen zijn we meerdere voedingsrevoluties verder en behoren meergangenmaaltijden tot de categorie “feestjes”, waardoor soep hier eindelijk elke week een mooiere rol kan spelen: die van volwaardige avondmaaltijd. Yes!

Of lunch. Of klein voorafje, want ik slaag er meestal in om nét teveel te hebben opgewarmd en dan zo één mokvol over te houden…

Hell, ik zat begin 2013 al te spelen met het idee om een eigen soepbar te openen, zodanig sterk geloof ik in de meerwaarde van dat ding, jawel. Dat idee is trouwens nog lang niet begraven. Watch this space…

Soit, soep is belangrijk voor mij, laten we het daarbij houden, hm?

Een soepje dat ik vaak maak en al dikwijls heb laten proeven ook. Vrienden, kennissen, lief, schoonfamilie, de nonkel… fans overal 😉

VeGuru is proud to present… (voeg opbouwend tromgeroffel in)…

Paprikasoep!

Tadaah!
Ok, niet zo’n bijzonder grote verrassing, het stond namelijk al in de titel en de foto geeft misschien ook wel wat weg, maar toch: paprika’s! Omnomnom.

Erg makkelijk om te maken, zoals de meeste soepen: groentjes halen, best in seizoen en handig in de aanbieding, wassen, snijden en dan eerst stoven. Dat vind ik een erg belangrijke stap, dat aanstoven! Je krijgt een veel rijkere reeks aan smaken, de natuurlijke suikers komen vrij en alle rauw-scherpe kantjes worden lekker zacht.

Paprika aanstoven

Tweede belangrijke stap: gebruik bouillon! Je kan blokjes gebruiken, maar ’t is heel eenvoudig om ‘m zelf te maken. Op de VeGuru facebookpagina heb ik een uiterst handig filmpje van Buzzfeed Tasy herplaatst over hoe je bouillon maakt van groentenafval. Checken die handel, maken en invriezen!

Als grote van van een soep met wat power, heb ik mijn gemixte soepen graag dik en smeuïg. Dat wil zeggen dat je best oplet met de hoeveelheid vocht die je aan de groenten toevoegt. Ik zet ze meestal maar net een centimeter of twee onder, om er dan tijdens het mixen eventueel extra bouillon of water bij te doen, als het écht moet!

soep met bouillon

Derde stap: koken en mixen.

Mijn soepen staan altijd redelijk lang te pruttelen. Dan kijk ik regelmatig even of mijn hardste soort groente al helemaal gaar is, zo niet laat ik ‘m nog langer op het vuur staan borrelen. Zolang er nog “beet” is aan een wortel bijvoorbeeld, zal je moeite hebben om een goed glad resultaat te krijgen bij het mixen van je soep.

Dat mixen doe ik tegenwoordig meestal met een staafmixer, in de pompbak, tegen het smossen. Daar ben ik namelijk kampioen in, jawel.

Een belangrijke sleutel hierbij, is het mixen lang genoeg vol te houden. Mijn staafmixer gaat in mijn normale drieliterpot altijd minstens vijf minuten aan een stuk tekeer op volle kracht. Dan proef ik even en ga zo nodig gerust nog even wat langer door, tot het helemaal goed is!

Een grote blender is wel handiger, moet ik zeggen, omdat je die niet moet blijven vasthouden, ofcourse. Helaas maak ik meestal méér soep dan dat er in één keer in de mijne past, waardoor ik een tweede pot zou nodig hebben. Meer afwas maken? Zot zeker? Ik pak de staafmixer dan wel… 😉

Paprikasoep

Daarna laat ik die hele pot nog even op een zacht vuurt rustig doorpruttelen, vooral om alle lucht die ik er net mee heb ingemixed weer vrij te laten. Dat helpt de smaak echt vooruit, geloof me vrij.

Dan pas proef ik om mijn kruiding definitief bij te sturen met zout en peper. Bij deze paprikasoep doe ik er op dat moment ook nog wat extra paprikapoeder bij. Kleine beetjes aandacht kunnen grote smaakstappen zetten!

Anyway, receptjestijd!

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Paprikasoep
Instructies
  1. Verwijder de stelen van de paprika's, snij doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Schil de wortels, ui, aardappel en look en hak alle groenten in grove stukken.
  2. Zet een stevige kookpot met een inhoud van zeker 3 liter op het vuur en verhit hierin een drietal eetlepels olijfolie. Doe de ui in de pot, bestrooi met cayennepeper en fruit kort aan.
  3. Voeg paprika, wortels en look toe en kruid alvast met enkele draaien van de pepermolen en een goeie snuif zout. Roer goed om.
  4. Stoof de groenten zeker vijf minuten goed aan en roer regelmatig, tot ze wat kleur krijgen en niet meer rauw ruiken. Als je gerookt paprikapoeder gebruikt, mag dat er nu ook bij.
  5. Doe de aardappel bij in de pot en roer om. Blus nu met de bouillon, breng terug aan de kook en laat zeker twintig minuten goed doorkoken. Als de wortelen dan nog niet superzacht zijn, mag je 'm gerust nog langer laten koken!
  6. Als alles zacht is, pak je de pot even van het vuur. De verse peterselie mag er nu bij, die gaan we mee mixen.
  7. Gebruik je staafmixer of blender om de soep erg goed te mixen. Reken zeker vijf minuten op volle kracht, proef dan even en mix verder als dat nodig is!
  8. Zet de gemixte soep terug op het vuur en laat opnieuw rustig koken, nog een minuutje of vijf.
  9. Nu mag het zachte paprikapoeder erbij, samen met wat verse zwarte peper en wat zout (proef eerst!). Kook nog een minuutje door om de kruiden te laten oplossen in de soep.
  10. Dien op in mooie kommen en verscheur er enkele blaadjes basilicum over. Ik doe er nog graan een scheutje koude olijfolie bij, met nog wat extra versgedraaide peper.
  11. Klaar!
Notities

Je kan ook een beetje sojaroom in je kom doen, om een nóg romiger resultaat te hebben. Maak een kringetje met een dunne straal, dat oogt geweldig professioneel!

Als lunchgerecht serveer ik er graag een toast met look bij. Voor 's avonds met een paar toasts met vegan kruidenkaas (Sojami bij BioPlanet).

Als voorafje doe ik wel eens een lepel lauwe soep in een wijnglas, met een wolkje room erin en een lookcrostini er bovenop, afgetopt met een mooi blaadje basilicum.

Fancy 😉

Zo, smakelijk!

Ik heb nog een portie over van gisteren, net genoeg voor vanavond. Met versgebakken croutons, denk ik.

Omnomnom

G.

 

2 comments on “Paprikasoep met wortel, ui en look.Add yours →

  1. Dat dacht ik al wel, dat die plannen nog niet begraven zijn! Ik hoop zelfs dat die nog niet begraven zijn. Leuke tip van die lauwe soep in een wijnglas. Heb je niet wat over voor ons, voor de feestdagen? Hahaha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.