Soep van broccoli en spruitjes

Soep van broccoli en spruitjes

Véél groener wordt moeilijk.

Bowl of green soup

Soeptijd!

Ik heb bijna altijd één ven deze twee problemen: te weinig groenten in huis, of teveel!

Ok, ik begrijp dat er niet meteen iets als “teveel” bestaat wanneer het op gezonde lekkernijen aankomt, dus dat klinkt misschien wat raar. Promoties zijn echter meestal op gezinsmaat gemaakt, niet op één eter, en ik heb een zwak voor seizoensgroenten in voordelige aanbiedingen.

Gelukkig heb ik een diepvriezer, waarin natuurlijk bijna nooit ruimte vrij is… Een volledig vak vulde ik met die wortelen en selder van vorige maand, een ander bevat boontjes en erwtjes, een derde bewaart Vegan bitterballen en andere vleesvervangers.

En dan vermeldde ik het vak met alléén maar soep nog niet.

Ah, soep!

Natuurlijk… dé gemakkelijkste manier om je overvloed aan groenten te verwerken vóór ze kunnen bederven. Let’s do that, then!

De Temptation van vorige week? Spruiten!
Jep, daar is ‘m weer.
Maar, komaan, 900 gram verse spruitjes aan € 1.79 kan ik écht niet laten liggen.

Zoals ik al zei: seizoensgroenten! Dat scheelt, zowel in prijs als in kwaliteit. Neem eind augustus maar es een beet uit een verse tomaat, waarschijnlijk ook in promo, en probeer dat nog een keer in februari. Dubbele prijs, halve smaak, lesje geleerd? ‘k hoop het.

Bon, soep.

Die inderhaast meegegraaide broccoli-aan-een-euro begon hier en daar ook wat bleekjes uit te slaan, dus die moest ook op. Het toevallige feit dat beide groene groenten zich op dat moment tegelijkertijd binnen mijn gezichtsveld bevonden, moedigde mijn “why not”-instinct sterk aan. Twee minuten later lagen ze dan ook samen te pronken op mijn extra grote houten snijplank.

Brussels sprouts on cutting board

Hét bewijs dat soep maken echt héél gemakkelijk kan zijn, wordt hier nogmaals duidelijk aangetoond door de aanwezigheid van het olijke trio ui, look en aardappel.

Die drie, plus ongeveer eender welke groente, zijn genoeg om binnen het uur zo’n lekker dampende kom voor je neus te toveren.

Don’t tell me cooking is always hard…

Spruitjes hebben wel ietsje meer werk nodig, ze moeten namelijk eerst even gekuist worden. Je zag het al in de foto: de buitenste blaadjes moeten eraf. Makkelijk, met een klein scherp mesje, waarmee je eerst het harde stukje onderaan wegsnijdt, om dan de vuile blaadjes weg te halen.

Mijn broccoli was niet meer honderd procent tiptop, dus sneed ik de drogere stukjes ook weg. Nog even het soepig trio schillen en alles versnijden, en na tien minuten ben je klaar.

Cut green veg on board

Tijdens het handenwassen ging de grote kookpot al op een vuurtje, samen met wat sojaboter. Dat gebruik ik graag, omdat het langs de ene kant niet zo fel doorsmaakt als bijvoorbeeld olijfolie, maar toch makkelijker kleurt en stooft dan bijvoorbeeld kokos.

Groenten voor in de soep stoof ik altijd eerst goed aan, om de garing in gang te zetten en de natuurlijke suikers wakker te maken. Het helpt je ook af van enkele stoffen die wel eens rare smaakjes kunnen krijgen als je ze gewoon zou koken. Denk maar aan de geur die kokende rauwe ui, look en, ja, spruitjes kunnen nalaten.

Brussels sprouts and broccoli in a pan

Laat zeker goed doorstoven, er mag gerust wat kleur op de ui en spruitjes verschijnen. Roer regelmatig en let op dat je vuur niet té hoog staat. Er moet wel wat kracht onder je pot zitten, maar verbranden is niet OK!

Ik kruid hier meestal al wat met een beetje zout, verse zwarte peper en in dit geval een beetje gedroogde peterselie.

Daarna bevochtigen met groentenbouillon (mag van blokjes) en een half uurtje laten koken, tot alle groenten boterzacht zijn. Testen deed ik vooral met de dikste broccolisteeltjes, die bleken het taaist.

Hop, van het vuur en de staafmixer erin!

Blending soup

Een grote blender is makkelijker, maar da’s meer afwas en ik heb geen afwasmachine. Extra lang met mijn metalen gerei dan maar, zeker vijf minuten aan een stuk!

Blended soup

Kijk, een soepdraaikolk!

Stevig, zacht en erg groen, zo heb ik ’t graag. Door al dat gedraai zit er best wel veel lucht in, wat ervoor kan zorgen dat je soep naar, euh, water smaakt. Ik kan het niet beter uitleggen, da’s wat mijn mond zegt wanneer ik vlak na het mixen een lepel proef.

Gelukkig los je dat simpel op door je pot tien minuutjes op een klein vuurtje te laten “doorkoken”. Jawel, da’s niet voor niets een bekende term.

Pas aan het einde van die toegevoegde prutteltijd proef ik en breng ik ‘m op smaak. Normaal gesproken ben ik vrij kwistig met allerhande kruiden, maar deze lekkere combinatie van broccoli met spruitjes heeft merkwaardig weinig extra’s nodig.

Zout en peper, punt.

Ik de kom zelf deed ik er wél een scheutje extra vergine olijfolie bij voor een extra toets, met wat peper en peterselie.

Green soup in a bowl

Met één zo’n kom haal je de aanbevolen dagelijkse minima aan vitamine C en K binnen, de helft aan vitamine A er bovenop, én genoeg foliumzuur (een bouwsteen van je DNA, vroeger bekend als B11). De weinige, maar goede natuurlijke vetten in deze groentjes bevatten ook nog eens een sh*tload (pardon my French) aan Omega 3 én 6.

Veel groener kàn dus bijna niet!

Oh ja, en ik at er kaascroques bij, omdat (ook vegan) kaas en spruitjes en broccoli heaven zijn. Naughty me…

😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Soep van broccoli en spruitjes
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
2,5 liter
Ingrediënten
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
2,5 liter
Ingrediënten
Instructies
 1. Maak de spruitjes schoon door het harde voetje eraf te snijden en de vuile blaadjes te verwijderen. Snij ze in vieren.
 2. Breek de roosjes van de broccoli af en snij ze overlangs wat kleiner. Snij het hardste stuk van de broccolistam en snij de rest ervan in kleine blokjes.
 3. Schil ui en look en snij in grove stukken. Schil ook de aardappelen en verdeel die in blokjes.
 4. Zet een grote pot op een middelhoog vuur en verhit daarin de vetstof.
 5. Voeg de ui en spruitjes toe en bak ze goed aan, roer vaak, zo'n drie minuten.
 6. Doe er de look bij, roer om en voeg de broccoli toe.
 7. Stoof de groenten aan en roer vaak, zodat ze wel wat kleur krijgen, maar niet aanbakken. kruid alvast met een klein beetje peper en zout, en voeg de gedroogde peterselie toe.
 8. De aardappelen hoeven niet mee te stoven, dus voeg je die pas toe wanneer je klaar bent om de andere groenten te bevochtigen.
 9. Giet alle bouillon in de pot en wacht even tot de soep begint te koken. Roer om, zet het vuur laag en plaats je deksel een klein beetje schuin op de pot.
 10. Laat de soep een half uur koken, of totdat alle groenten door en door mals zijn geworden. Ik testte met de dikste stukken broccoli.
 11. Haal je pot van het vuur en mix de soep met een staafmixer of in een blender tot hij helemaal glad en zacht is. Zeker vijf minuten!
 12. Plaats je pot opnieuw op het zachte vuurtje en laat de soep nog tien minuten doorkoken. Roer ook af en toe.
 13. Proef nu en kruid je soep af met zwarte peper en zout.
 14. Klaar! Dien op in een mooie kom, eventueel met een scheutje olijfolie of sojaroom, bestrooi met extra peper en peterselie.

Smakelijk!

G.

0 comments on “Soep van broccoli en spruitjesAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.