Champignonsoep met look

Champignonsoep met look

Soep!
’t zal wel zijn zeker…

Yes, soepdag!

Ok, een beetje yes… Ik zoek een vaste dag om een soeprecept op te posten, elke week. Vorige week donderdag, deze week vrijdag, … eh… oeps. Binnenkort vind ik die regelmaat wel, beloofd 😉

‘k ga het redelijk kort houden vanavond, want ik ben nog andere foto’s aan het afwerken (van meer nomz, jawel!). Toch wil ik jullie deze simpele lekkernij niet onthouden. Lief hé.

Zo’n grote honger had ik, dat ik geen foto heb genomen van mijn snijplank vol gevierendeelde shrooms. Ze lagen al in de pot te zweten toen ik eraan dacht om boven nog even snel mijn camera te gaan halen. ’t moest ook maar niet zo lekker zijn.

Champignons aanstoven met ui en look.
Champignons aanstoven met ui en look.

Voor deze basisversie had ik witte paddenstoeltjes gehaald, om het oerklassiek te houden. Een volgende keer wordt ietsje creatiever, met verschillende soorten, en gedroogde porcini, bijvoorbeeld.

Een grote ui en twee dikke tenen look erbij, een grote aardappel in de pot, blussen met groentebouillon en koken maar. Dat duurt een minuutje of vijfentwintig, zoals ongeveer altijd bij soep. Lekker makkelijk!

Even testen of de champignons zacht zijn, ook even de aardappelen checken, een dik handvol verse peterselie erin en dan de staafmixer er doorheen. Best een extra lange mixbeurt houden hier, ik heb niet graag nog stukjes in deze zachte bereiding! Ook: hoe langer bzzzzt, hoe romiger de nomz.

Soep én soep!
Soep én soep!

Uhu, inderdaad, ik maak wel vaker twee soepen tegelijkertijd. Mijn diepvriezer mag niet té leeg worden, weet je. Nu zit er dus een hele lade vol met enkel dozen wortelsoep en champignonsoep, yes!

Klaar voor de vrieskou
Klaar voor de vrieskou

Tip: Label je vrieswaren altijd met de datum van invriezen!

Ik doe dat nu met werkelijk alles, sinds ik ooit in een grijs verleden vijf dingen heb moeten weggooien, omdat ik niet meer wist wanneer ze bereid waren. Sowieso te lang geleden om nog te bewaren, dat wel, anders had ik het me wellicht nog herinnerd. Dat wou ik niet meer meemaken, dus label ik alles goed en duidelijk.

Maarrrr…

Niet de hele soeppot werd voor later bewaard, oh nee. Dat lekkers moest toch getest worden ook. Ik had grote honger, remember?
Zodra m’n aparte potje opgewarmd was, roerde ik er een scheut sojaroom doorheen. Zo werd ie nog romiger en krijg je een fluwelen toets in elke schep van je lepel. Ik ontbrak nog wel iets…

Enter het andere essentiële element van mijn maaltijd: oud brood.

Wat te doen met restjes oud, droog brood? Makkelijk: chapelure maken, als binding in burgers gebruiken, of… in blokjes snijden en bakken!

croutons

Hmmm, croutons.
Grote pan, olijfolie, broodblokjes, beetje zout en zwarte peper. Zalig.
Dit was ooit een grof tiengranenbrood, ietsje steviger, met veel zaadjes die knapperig worden bij het bakken.

Soit, genoeg gepalaverd, ik heb honger, zei ik!

Ok, ok…
Mooie kom, soepje erin, croutons er heet bij (oh, ze sissen nog als ik ze in mijn bord leg!).

Champignonsoep

Omnomnom 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Champignonsoep met look
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
2 liter
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
2 liter
Ingrediënten
Instructies
 1. Maak de champignons schoon en snij ze in stukken. Doe hetzelfde met de ui en look.
 2. Zet je kookpot op een gemiddeld vuur en verhit een eetlepel boter.
 3. Zodra de vetstof goed heet is, kunnen de champignons erin. Laat ze even goed bakken en roer dan om. Het vuur mag nu ietsje lager.
 4. Roer nog een keer en voeg de ui en look toe. Laat even stoven en kruid alvast met wat peper.
 5. Schil tijdens dat stoven de aardappel en snij hem in blokjes.
 6. Als de uit zacht begint te worden, mag de aardappel mee in de pot. Roer even om en rasp er een snuif nootmuskaat in.
 7. Blus het geheel met de bouillon, doe er een extra snuif zout bij en roer goed door elkaar.
 8. Kook het geheel tot alle groenten echt helemaal zacht zijn. Da's belangrijk voor wanneer we gaan mixen.
 9. Zijn de champignons goed mals? Ok, peterselie erbij en mixen maar! Laat je staafmixer of soepblender minstens vijf minuten op volle kracht doordraaien.
 10. Proef even om te zien of je textuur goed zacht is en mix desgewenst nog een tijdje verder. Ik heb 'm zeker acht minuten laten doen.
 11. Zet je soep terug op het vuur en laat tien minuten zachtjes doorkoken. proef dan en stuur je smaak bij met zout en peper.
 12. Om deze soep extra zachte te maken, gebruik ik een goede scheut sojaroom. Je kan die al in de pot gieten, of je kan per bord een beetje ingieten.
 13. Klaar!

Smakelijk!

G.

0 comments on “Champignonsoep met lookAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.