Kaaskroketten, vegan en glutenvrij.

Kaaskroketten, vegan en glutenvrij.

Vegan, glutenvrij, lactosevrij, ei-vrij.
En dat proef je niet.

Kaaskroket

Ik probeer graag dingen uit in de keuken.

Daar leer ik dingen uit, zoals wat vooral niet te doen, of hoe verrast te zijn door iets onverwachts. Zoals deze kroketjes, bijvoorbeeld.

Mijn uitgangspunt was niet per sé het vegan gegeven, maar (zoals bij het Glutenvrije Brood) iets te maken dat Ons Ma ook kan eten. Omdat zij geen gluten, geen lactose en geen vezels verteert, is creativiteit eerder een noodzaak dan een kunst. Kaas is voor haar al lang geen optie, al heeft Dilea koemelk wel lactosevrij kunnen bewerken. Toch, de opkomst van vegan kaasalternatieven speelt bij toeval ook in haar voordeel, jeej!

Dus, in een creatieve bui (en uit goesting in kaaskroketten bij mijn frieten) wou ik een degelijke poging wagen om die lekkere gefrituurde kaaspakketjes zelf te maken, zo allergeenvrij mogelijk.

Yes, we can.
Yes, we did!

Ster van deze show is niet Barack Obama, nee, maar wel Veggi Filata. Dit Duits merk verdeelt pakjes Vegan geraspte kaas die Ons Ma echt geweldig vindt (dus ik ook). Smaakt naar een lichte Emmental met wat Parmesan erbij, smelt in saus, op gratin en tussen een croque én is niet gigantisch duur aan minder dan drie Euries per pakje van 200 gram. Bij ons te koop bij de BioPlanet, go get some!

Bon, kroketjes.
Niet zo moeilijk, enkel wat spierkracht nodig, lees maar verder!

Het kaasmengsel

Dit is in wezen niets méér dan een erg dikke kaassaus. Hoe doen we dat? Door, in verhouding met gewone saus, een stuk minder vloeistof te gebruiken in je roux.

Een roux is een bindmengsel tussen gelijke delen boter en bloem. Hier dan sojaboter en glutenvrije bloem, zoals het Mehl van Shär (of zelfs gewoon met maïzena). Boter smelten, bloem erbij en goed roeren op een zacht vuurtje, tot het naar koekjesdeeg ruikt. Hiermee kan je alle kanten uit, naargelang de vloeistof die je gaat gebruiken. Hier maken we een soort Bechamel, met melk dus.

Hier vertrouw ik op mijn favoriete mix: tien delen ongezoete sojamelk en één deel sojaroom. Werkt fantastisch goed voor sauzen.

Voor de juiste verhoudingen keek ik even online, waar ik een tof recept vond op veganistischkoken.be. Veel leuke stuff daarop! Mijn versie gebruikt bijna exact dezelfde methode, enkel helemaal glutenvrij gemaakt.

(En de hoeveelheid aangepast, want daar lijkt me iets mis mee te zijn, tenzij ze hun kroketten gigantisch maken. Ik haal twintig stuks uit de helft van hun mix, terwijl zij er acht of negen maken van het dubbele. Bizar. Maar toch danku!)

Bij het maken van deze “saus” heb je wel wat power in je arm nodig, omdat het mengsel een stuk dikken blijft dan wanneer je een gewone kaassaus zou maken. ‘k heb het gemerkt, amai…

Zodra die klaar is, gaat het stollingsmiddel erbij. Géén gelatine, maar Agar Agar. Werkt gewoon goed! Dan kan de kaas erbij en krijg je iets als dit:

Kaassaus voor kroketten

Je ziet dat de kaas hier nog niet gesmolten is, dus blijf nog even doorroeren tot ie smelt en je een mooi gladde mix hebt.

Dan stort je die uit in een ingeoliede lage schaal en zet je ‘m een nacht in de koelkast. Agar Agar stolt trager dan gelatine, dus heeft deze mix echt wel een nachtje nodig.

kaaskroketten

De volgende dag haal je de kaasmix voorzichtig uit de schaal, door ‘m langs de randjes los te snijden en dan om te keren op een snijplank. Als het goed is, lost ‘m traagjes als één geheel, even geduld dus!

Dan is het snijden, bebloemen en paneren.

Paneren

Iets voorzien van een broodkruimkorstje, hmm. Lekker, maar hoe doe je dat vegan én glutenvij? Wel, makkelijker dan ik dacht!

Omdat de mix uit zichzelf wat plakkerig is, rol ik de gesneden kroketjes eerst in Mehl. Als eivervanger gebruik ik iets heel eenvoudigs: maïzena, opgelost in net genoeg water. Plop, kroketjes daarin! Broodkruim? Glutenvrij? Da’s ook makkelijk: ofwel koop je dat van Shär, ofwel vermaal je zelf restjes Glutenvrij brood. Hop, natte kroketjes daar doorheen halen en klaar!

kaaskroketten

Ok, ik smos nogal en ze zijn freeform, ja.
Deze eerste test heb ik te dik gesneden, dus werden het kaasnuggets, poteeto potaato…

Nog even opnieuw in de koelkast gezet om even terug op te stijven, ik even frietjes gehaald bij De Snor terwijl Ons Ma deze lekkernijtjes thuis frituurde.

kaaskroketten

Mooi goudbruin, met een klein barstje hier en daar, maar geen grote lekken, yes!

Crunch: top.
Consistentie: top.
Smaak: cheeeese!

We waren allebei verrast. Zij door de nieuwe smaak, ik door de, wel, oude smaak. Deze dingen smaken naar “echte” artisanale kaaskroketten, omnomnom.

Missie geslaagd, jouw beurt!
😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Kaaskroketten, vegan en glutenvrij.
Maaltijd Bijgerecht, Snack, Vegan
Keuken Belgisch
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 nacht
Porties
20 kroketjes
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Snack, Vegan
Keuken Belgisch
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 nacht
Porties
20 kroketjes
Ingrediënten
Instructies
Kaasmix
 1. Giet 100ml van de sojamelk ik een apart kommetje en lost hierin de Agar Agar op. Zet even opzij.
 2. Smelt de boter in een stevige pot op een laag vuur. Zodra dat gebeurd is, mag de bloem erbij, klop goed door elkaar met een garde en blijf roeren.
 3. Zodra de rauwe bloemgeur verdwijnt, mag je de rest van de sojamelk toevoegen. Doe dit in stappen en blijf krachtig roeren. Dit is een intensieve stap, aangezien de mix veel dikker zal blijven dan bij een gewone saus.
 4. Zodra de melk is opgenomen, kan de room er ook bij. Blijf goed krachtig roeren met je garde tot het mengsel wat loskomt van de randen.
 5. Doe er nu het Agar Agarmengsel bij en klop dat er ook mee door.
 6. Na een minuutje kloppen, mag het vuur uit. Oef! ('k had op dat punt een lamme arm, ik)
 7. Neem een houten lepel en roer er de "kaas" doorheen. Proef en kruid stevig af met zout, peper en nootmuskaat.
 8. Pak een rechte schaal met opstaande rand en smeer die vanbinnen in met wat neutrale plantaardige olie, zeker ook de randen.
 9. Stort je kaasmengsel erin uit en druk het wat aan, zodat er geen lucht meer tussen zit. Dit mag nu een nachtje opstijven in de koelkast.
Paneren
 1. De volgende dag stort je de mix uit op een plank. Dat doe je door eerst met een mes langs de rand te gaan om de mix zeker goed los te snijden, en dan de schaal ondersteboven op je plank te leggen. Even geduld, normaal gesproken lost de mix vanzelf. Als dat niet zo is, kan je 'm een beetje helpen met een platte spatel.
 2. Neem een scherp mes, maak dat nat onder de kraan en snij de mix in kroketjes volgens je eigen zin. Mijn eerste waren wat te dik, eerder nuggets, maar de rest hield ik klein en fijn, ongeveer drie bij vijf centimeter groot.
 3. Neem drie kommetjes. In de eerste doe je wat bloem, in de tweede los je die twintig gram maïzena op in net genoeg water, en in de derde doe je het broodkruim.
 4. Haal elke kroket in volgorde doorheen de drie kommetjes. Eerst een laagje bloem (even het overtollige afkloppen), dan in de natte kom, daarna wentel je ze door het broodkruim.
 5. Ik verzamelde mijn gepaneerde kroketjes op een schaal en zette ze nog een uur in de koeling, om goed stevig te zijn voor de frietketel. Als je wil, kan je ze op dit punt ook invriezen voor later!
Bakken
 1. Verhit je frietketel op 180 graden en frituur de kroketjes in enkele minuten goudbruin. Als alternatief kan je ze ook in een pan bakken, in een centimeter olie, en ze halfweg omdraaien. "Shallow frying" heet dat over het kanaal.
 2. Laat even uitlekken op keukenpapier en dien op met je favoriete dipsaus, als snack, voorgerecht of bij frietjes, allemaal nom!

Smakelijk!

G.

 

 

2 comments on “Kaaskroketten, vegan en glutenvrij.Add yours →

 1. Dat ik er zelf niet aan heb gedacht om die willmersburger te vervangen door vegi filata. Die is zoveel lekkerder.
  Dank voor dit recept. Ik ga het zeker eens testen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.