Vegan witte saus (bechamel)

Vegan witte saus (bechamel)

How To dance the Bechamel

Ok, ok, ik weet het… ’t is geen dans, al wordt er best wat afgewalst tijdens de bereiding van een klassieke “witte saus”!
Op zich is het een makkelijke bereiding met weinig ingrediënten, maar toch zie ik – vooral in veggie en vegan groepen op sociale media – regelmatig mensen “hoedoededa?” vragen.

Wel, zo dus:

Boter en bloem

Plantaardige boter, natuurlijk. Ik gebruik meestal “Bakken en Braden” van Alpro, maar bijvoorbeeld Albert Heijn heeft een alternatief van eigen merk in huis.

Smelt die in een stevige kookpot, op een laag vuurtje.

Hoeveel? Voor een gewone bechamel, om zo te gebruiken of om “kaassaus” mee te maken gebruik ik 15 gram boter per 33 centiliter vloeistof, 45 gram per liter dus.

Zodra die gesmolten is, doe je er bloem bij.

Gewone witte tarwebloem is het meest gebruikelijke, al had ik hier licht volkoren in huis, wat bijna-maar-net-niet-helemaal wit is.

Glutenvrij? Vervang de bloem door maïzena.

20 gram per 33cl, oftewel 60 gram per liter.

Goed combineren met een stevige garde oftewel klopper. Best met een opgewarmde arm en pols, want vanaf hier tot bijna klaar gaat ie continue in beweging zijn!

Het lijkt veel bloem tegenover vetstof, maar da’s normaal. De bedoeling is dat je deze mengeling, de befaamde “roux”, droogkookt tot ie korrelig is en niet meer naar rauwe bloem ruikt. Dat duurt niet zo heel erg lang, een minuutje of twee, en kan je met je neus beoordelen. Zodra je koekjesdeeg begint te ruiken is de roux klaar!

Melk

Plantaardige melk kan je in veel variaties zowat overal kopen, dus je bent in principe vrij om te gebruiken wat je het liefste hebt. Na enkele tests kom ik echter steevast op deze combinatie uit:

Soja, jawel.

Let er vooral op dat je ongezoete melk koopt, anders heb je gesuikerde saus en da’s niet meteen appetijtelijk, me dunkt.
Sojamelk op zich is wel heel erg flauw, smaakt een beetje naar, euh, soja, en is eerder beige dan wit. Hoe los je die “problemen” op? Kruiden én sojaroom!

Sojaroom zorgt voor een ietsje hoger vetgehalte in je saus, zodat ie dichter bij de klassieke halfvolle melk zit. Daarnaast smaakt deze room veel minder naar soja dan de melk, waardoor die achtergrondsmaak omlaag gaat, én zulke room is heel erg wit, waardoor je witte saus niet beige zal worden.

Voeg eerst de melk toe, per 20cl tegelijk (ongeveer), en roer die goed in met je garde, tot het geheel erg stevig indikt. Naarmate je melk blijft toevoegen zal de saus niet meer té dik worden. Blijven roeren is de boodschap!

Wanneer alle melk in toegevoegd en goed werd ingeroerd is je saus een beetje dunnetjes. Daar komt de room je “redden”, yes!

Sojaroom vind je tegenwoordig zowat overal. Zelf heb ik een voorkeur voor Alpro Cuisine (niet de light variant) of die van het Delhaize huismerk. Experimenteer gerust.

Hoeveel? Naargelang hoe vol of dik je je saus wilt: 15 tot 30 procent van je hoeveelheid melk. Da’s dan een half tot anderhalf brikje sojaroom per liter sojamelk. De laatste tijd neem ik zo’n anderhalf brikje, iets van een 30 centiliter bovenop een vol literbrik sojamelk en krijg ik telkens een lekker volle saus.

Je ziet op deze foto het kleurverschil tussen melk en room. Zo maak je je eindresultaat dus mooi wit, zoals een witte saus hoort wit te zijn.

Combineer tijdens het kloppen met de garde, nog steeds op het vuur! Daarna kan je de saus nog enkele minuten laten doorwarmen, met af en toe om te roeren tegen het aanplakken aan de bodem.

Ideaal moment of te proeven en te kruiden. Da’s trouwens stevig nodig, want die sojatoestanden zijn opgewarmd écht belachelijk flauw!

Gebruik zou naar eigen smaak, maar schrik niet wanneer je dubbel zoveel moet toevoegen dan wat je vooraf hebt ingeschat. Het is écht nodig, dus gààn met die extra snuif!

Een beetje versgemalen peper doet wonderen. Gebruik eventueel witte peper als je geen zwarte puntjes in je saus wil.
En nootmuskaat, natuurlijk! Die vervolledigt je saus, maakt ‘m klassiek, én verwijst die ambetante soja-achtergrond bijna helemaal naar de eeuwige vegansausjachtvelden.

Goed roeren, even de kruiding laten intrekken, proeven en checken of je saus mooi dik is.

Hoe? Zo:

Strijk met een vinger over de achterkant van je proeflepel. Zodra die lijn niet meer uit zichzelf dichtloopt is je saus goed gebonden.

Zo, da’s alles!

Gebruik deze saus met bloemkool of schorseneren, in lasagne, met look en spruiten bij pasta, met toegevoegde vegan kaas als kaassaus, en dan met witloof of prei in de oven, of zelfs met dubbel zoveel boter en bloem om kaas- en andere kroketten mee te maken (kaaskroketten hierzo).

🙂

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Vegan witte saus (bechamel)
Maaltijd Bijgerecht, Vegan
Keuken Klassiek
Kook Tijd 20 minuten
Porties
1,3 liter
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Vegan
Keuken Klassiek
Kook Tijd 20 minuten
Porties
1,3 liter
Ingrediënten
Instructies
  1. Neem een kookpot met stevige bodem en zet die op een laag vuurtje.
  2. Voeg de boter toe en laat smelten. Niet laten bruisen, gewoon gesmolten is goed genoeg.
  3. Doe de bloem bij in de pot en neem je garde of klopper. Klop goed door elkaar en blijf roeren totdat de roux droger is en 'm niet meer naar rauwe bloem ruikt.
  4. Giet de sojamelk erbij, maar doe dat in stappen. Begin met zo'n 200 ml en roer stevig. Je zal zien dat het erg snel erg dik wordt.
  5. Voeg meteen méér melk toe en blijf kloppen met je garde, zodat het geheel weer goed dik wordt. Zet je vuurtje ook een beetje harder, anders gaat het erg lang beginnen duren vooraleer je melk warm is en er een goede binding ontstaat. Blijf dit in zulke fases doen totdat je melk op is.
  6. Giet de sojaroom bij je saus. Dit kleurt je bechamel mooi wit én voegt een beetje extra volheid toe. Blijf roeren.
  7. Proef en kruid je saus met ruim zout, wat zwarte of witte peper en een goeie snuif nootmuskaat. Roer door elkaar en laat op zacht vuur enkele minuten doorwarmen, zodat de smaken zich kunnen verspreiden.
  8. Test de dikte even met je proeflepel: zodra je op de achterkant ervan een lijn door de saus trekt met je vinger, én die niet meer vanzelf dichtloopt, is je saus dik genoeg. Als dat nog niet zo is, kan je 'm enkele minuten langer laten indikken. Let op dat je goed roert tegen het aanbakken onderin je pot!

Smakelijk!
G.

0 comments on “Vegan witte saus (bechamel)Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.