Aubergineburger (Vegan)

Aubergineburger (Vegan)

 

Welkom in 2017!

Sta me toe jullie allemaal een Very VeGuru Year toe te wensen, vol lekkere en vleesvrije omnomnom.

‘k ga er meteen terug invliegen, na al dat vuurwerk en cava en hapjes en zo.

Januari lanceer ik graag met een hartig en stevig, maar niet moeilijk recept: een burger.
Jawel.

Niet zomaar ééntje, nope: een burger die gemaakt wordt met één van mijn all-time-favourite groenten: aubergine!
Ik vond het recept, zoals ongeveer alles op ’t net, per ongeluk. ’t was op One Green Planet, een site waar ik wel vaker op snuffel. Toen ik ‘m zag moest ik hem gewoon testen. Jep, verplicht.

Dat ding is ge-wel-dig lekker, serieus!
Gene zwans, èht woar, op m’n erewoord.

Rijk, vol van smaak, krokant rondom én z’n vorm behoudend, ook na een beet tussenin een eigenlijk veel te dik of stevig burgerbroodje. Zalig.
Gelukkig heb ik er vier gemaakt, zodat ik er gisteren nóg een kon eten én er twee in mijn diepvriezer liggen te wachten. Yes!

Aubergine in blokjes
Aubergine in blokjes

Wat ook fijn is: geen ei nodig, dus ook helemaal Vegan, én zonder eivervangers zoals geweekte chiazaadjes. Er zit niks bij wat je niet in de kleine supermarkt om de hoek kan vinden, tof hé!

‘k heb deze lekkernij gemaakt op de dag vóór oudjaar, om bij frietjes van de frituur te nommen. Hier in de Rupelgemeenten heb ik enkel weet van De Snor in Niel, qua frituren die niet in dierlijke vetten bakken. Tips zijn altijd welkom, al denk ik niet dat ik gauw ga veranderen. De snorren maken trouwens ook zelf veggie en vegan snacks, én bakken glutenvrije snacks apart in de frietketels, niet bij de gepaneerde snacks. Dikke pluim!

Aubergineburgers dus.
Erg makkelijk, zoals ik al zei. Kijk maar:

Aubergineblokjes in de pan
Blokjes goed stoven in een brede pan.

Bak/stoof de aubergine rustig aan tot hij héél zacht is. Da’s belangrijk, want je moet ‘m volledig tot moes kunnen prakken.
Ik had geen verse peterselie meer (en geen zin om terug naar de winkel te gaan), dus gebruikte in gedroogde peterselie, die ik even liet meestoven.

Plop in een grote mengkom, prak helemaal tot moes, laat afkoelen (anders pijnlijke vingers, trust me…), doe al de rest erbij en meng helemaal, best met de blote hand.

Lekker squishy!

Gehakt van aubergine of eggplant,
Gemengd auberginegehakt, klaar voor gebruik.

Voor het vormen van de burgers heb ik deze keer een keukenring gebruikt, eentje van negen centimeter diameter. In veel recepten die je burgers gevormd worden met de hand, wat er meestal ook mooi uitziet, maar toch af en toe wel lastig is om een mooie, “vaste” burger te maken. Met die ring werkte het deze keer alvast een stuk makkelijker! Je kan de mengeling veel beter en steviger aandrukken ook, wat de stevigheid verhoogt en het bakken makkelijker maakt.

Goed afkoelen helpt ook enorm, dus zet die burgers gerust in de frigo tot ze helemaal koud zijn!

Burgers van aubergine of eggplant
Met een ring gevormde burgers.

En dan is het bakken maar!

Tip: zorg dat je olie of boter goed warm is voordat je je burger in de pan legt. Te koude vetstof kruipt in je burger, waardoor ie vettiger en losser wordt, en moeilijker z’n korstje zal krijgen.

Leg die burger voorzichtig in de pan en blijf er vanaf. Deze auberginemix wordt lekker krokant als je ‘m goed bakt; dat gaat zeker een minuut of drie op middelhoog vuur nodig hebben.
Doe hetzelfde met de andere kant en werk dan af op een ietsje zachter vuur om ‘m helemaal tot binnen te garen.

Aubergineburger in de pan.
Burger goed onderweg in de pan.

Als je er een cheeseburger van wilt maken (zoals ik, uhu), leg je je plakje kaas (hier Wilmersburger Cheddar style) op je burger als je hem voor de laatste keer hebt omgedraaid. Dan smelt ie lekker mee 😉

Ik hield het simpel, met enkel nog gebakken ui en ketchup erbij. Mijn zelfgebakken broodjes waren helaas niet helemaal Vegan, maar zodra ik wél een goed recept vind, post ik het hier ook.

Vegan eggplant burger

Omnomnom!

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Aubergineburger
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Passieve Tijd 2 uur (optioneel)
Porties
4 grote burgers
Ingrediënten
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Passieve Tijd 2 uur (optioneel)
Porties
4 grote burgers
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij de aubergines in blokjes van ongeveer een centimeter groot.
  2. Zet een grote bakpan op een middelhoog vuur en verwarm hierin een eetlepel vetstof.
  3. Doe de aubergines erin en laat goed bakken, af en toe omscheppen. Dit gaat zeker een minuut of twaalf nodig hebben, tot de blokjes helemaal zacht zijn. Je mag ze halfweg al wat kruiden met zout en peper, en eventueel gedroogde peterselie.
  4. Zodra de aubergines gaar en volledig zacht zijn, haal je ze uit de pan, recht in een grote mengkom. Laat het mengsel een kwartier of langer afkoelen, anders ga je je vingers straks verbranden.
  5. Terwijl de aubergine afkoelt, snij je de sjalot of de uit heel fijn. Doe hetzelfde met de look, of gebruik een lookpers. Dit mag allebei mee in de mengkom. prak nu de aubergine tot moes, ik gebruik daar een pureestamper voor, heel gemakkelijk!
  6. Doe er de kaas eventueel verse peterselie en de helft van het broodkruim bij. Meng goed door elkaar met de hand.
  7. Bij het mengen voeg je geleidelijk extra broodkruim of chapelure toe, tot je mix stevig en droog genoeg is voor je burgers. Ik gebruikte alle broodkruim, maar het kan best dat jij minder nodig hebt.
  8. Zet de kom met de mix een half uurtje in de koelkast om nog wat op te stijven. Dit helpt straks bij het vormen.
  9. Haal de mix uit de koeling en vorm vier burgers van de mix. Ik gebruikte een keukenring van ongeveer negen centimeter, maar kleiner mag natuurlijk ook (als je kleinere broodjes hebt, bijvoorbeeld. Maak er dan zes van zeven centimeter of zo.)
  10. Op dit punt heb ik mijn burgers terug een uur in de ijskast gestoken. Da's optioneel, maar ik vond het de moeite en het wachten waard. Stevige, koele burgers, van elke soort, bakken gelijkmatig en vallen minder snel uit elkaar.
  11. Neem een pan met anti-aanbaklaag en zet die op een gemiddeld vuur. Doe er een eetlepel vetstof in en wacht geduldig tot die goed heet is. Als je je burger er te vroeg in legt, gaat ie teveel vetstof opnemen en niet goed krokant bakken.
  12. Leg je burger(s) in de pan en blijf er drie minuten af, zodat de eerste korst zich goed kan vormen. Draai hem dan voorzichtig om met een dunne spatel en bak de andere kant ook drie minuten.
  13. Zet het vuur zachter en draai de burger(s) nogmaals om. Op dit zachtere vuurtje ga je nu de burgers tot binnenin goed doorgaren.
  14. Draai je burger na weer drie minuten nog een laatste keer om. Als je kaar wil gebruiken, kan je er nu een plakje bovenop leggen om een beetje te laten smelten.
  15. Haal na nog drie minuten je burger(s) uit de pan en leg ze tussen je favoriete broodje. Ik toastte eerst mijn doorgesneden bun aan de binnenkanten en maakte dan een stapeltje van: onderkant broodje, (vegan)mayo, hot sauce, burger met kaas, ketchup, gebakken ui en de bovenste broodjeshelft. gewoon, omdat ik geen sla of verse tomaat of guacamole meer in huis had 😉

Smakelijk!
Graag gedaan.

G.

 

1 comment on “Aubergineburger (Vegan)Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.