Groene boontjes met tomatensaus

Groene boontjes met tomatensaus

Green beans? Jep, prisessenbonen!

Bijgerechten!

‘k moet daar dringend meer aandacht aan besteden, want tot nu toe schrijf ik die kleine receptjes gewoon bij hun moederrecept, onderaan. Dat gebeurt dan achteloos, terwijl ze meestal nog voor ’tig andere maaltijden geschikt zijn…

Klein beetje egoïstisch van die hoofdgerechten, vond ik, dus gaan die lekkere dingen vanaf nu gewoon telkens hun eigen pagina krijgen! Jeej!

Zoals nu dus deze simpele boontjes met tomatensaus.
Een oervlaamse klassieker, zou je kunnen zeggen, en met reden!

Boontjes

Prinsessenbonen, één pak plus één gratis! Natuurlijk moest die aanbieding van mijn lokale supermarkt mee naar huis, ahja. €1.69 voor in totaal een hele kilo bonen, zalig.

Spoelen, topjes eraf en dan in ruim kokend water, zonder zout, tot ze zo gaar zijn als je graag hebt. Voor mezelf is dat nog net met een klein beetje beet erin, een kleine tien minuutjes. Proef gewoon elke vijf minuten en giet ze af wanneer je ze goed vindt!

green beans in water

Spoel ze daarna meteen af onder koud water! Zo stop je het gaarproces, behoudt je de textuur die je wilt én blijven ze mooi groen.

Tomatensaus

Het worden boontjes met saus, géén saus met boontjes erin; Ja, da’s een verschil, vind ik. ‘k heb niet graag dat ik mijn bonen moet gaan vissen in de sauspot, dus gebruik ik niet zoveel tomaat: één blik blokjes. Ajuin hoort er ook bij, dus snipper ik een dikke ui, met een teentje look erbij.

marinara ingredients

Neem de pot waarin je de boontjes kookte, die is zelfs nog een beetje warm. Scheelt weer een beetje dure energie ook! Vuurtje eronder, scheutje olie of (soja)boter verhitten en dan de ui en look rustig laten fruiten. Erg zoet gestoofde ui vind ik niet zo goed passen in dit gerechtje, dus laat ik ‘m enkel stilletjes zacht fruiten. Doorschijnend, bijna gaar, maar nog mooi wit. Dan doe ik er dat blik tomaat bij, samen met evenveel water, om rustig te laten pruttelen.

marinara sauce

Dat duurt wel even, want dat water moet er bijna helemaal terug uit verdampen terwijl de tomaat gaart en rijker van smaak wordt. Mijn sausje heeft makkelijk een kwartier staan pruttelen, en dat was het echt wel waard!

Ik kruid deze saus ook niet op z’n Italiaans, zoals ik met een tomatensaus voor pizza of pasta wél zou doen. Nee, hier enkel zout, peper, een beetje tijm en wat gedroogde peterselie, da’s al. Die boontjes vragen niet méér dan dat, dus krijgen ze ook niks extra.

Zodra de saus goed is, kunnen de boontjes erbij om terug op te warmen. Let op: enkel dat: opwarmen! Je kan ze langer laten meestoven, maar dan worden ze erg mals en slap. Als je dat nu net graag hebt: be my guest. Ik niet, dus gaan ze er net zo lang bij tot ze opgewarmd zijn.

Kijk ook even naar het geheel en kijk of je saus nu niet te dik is geworden. Doe er nog een scheutje water bij als dat zo is, de saus mag iets vloeibaarder zijn dan die voor je spaghetti.

green beans in marinarasauce

Zo, klaar!
Erg lekker bij een gekookt patatje, of puree, of gratin, of gebakken krieltjes, of… of rijst, of couscous, of met sandwiches om te soppen… Bijna overal, jeej 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Groene boontjes met tomatensaus
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Zet een pot met water op je vuur en laat die aan de kook komen.
 2. Spoel ondertussen de boontjes even onder de koude kraan en haal dan de topjes eraf aan beide kanten. Dat kan je met een mes of met de hand doen.
 3. Schil en versnipper je ui en look.
 4. Kookt het water al, doe er dan je boontjes bij.
 5. Proef na vijf minuten even en kook ze dan verder tot je blij bent met de garing. Dit hangt zowel van je soort boontjes als je eigen voorkeur, daar ben je dus vrij in.
 6. Zodra ze goed zijn, giet je de boontjes af in een vergiet. Spoel ze meteen met koud water, zodat het gaarproces stopt en ze ook hun mooie groene kleur behouden. Zet even opzij.
 7. Zet je pot terug op het vuur, maar hou het zacht. Voeg je lepel vetstof toe en wacht even tot die heet is.
 8. Doe je ui en look erbij en stoof die rustig tot ze doorschijnend en wat zachter zijn. Een vijftal minuten.
 9. Giet de inhoud van je blik tomaten erbij en roer, gevolgd door nog een blikvol aan water. Kruid alvast met peper en zout en voeg te tijm toe.
 10. Laat rustig aan de kook komen en pruttel de saus tot ze dik genoeg is en rijk smaakt. Dan mogen de boontjes en de peterselie erbij om op te warmen.
 11. Proef en kruid eventueel bij met zout en peper (het kookwater van de boontjes was namelijk zonder zout). Als je saus wat te dik is, mag er gerust nog een scheut water bij.
 12. Klaar!

Smakelijk!

G.

0 comments on “Groene boontjes met tomatensausAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.