Linzencurry met boerenkool

Linzencurry met boerenkool

India! Daar wil ik een keer naartoe.
Voor cultuur, schoonheid en food, natuurlijk.

Lentil and kale curry

Bijna een derde van de Indische bevolking eet hoofdzakelijk vegetarisch. Da’s dan zo’n dikke 350.000.000 mensen die leven op een plantaardig dieet. Ze doen dat niet omdat het een trend is, nee, ze doen dat omdat de Indische keukens al honderden jaren voor de helft uit gerechten zonder vlees of vis bestaan. In het Noordwesten van het land loopt dat percentage vegetariërs zelf op tot bijna twee derde. Sterk.

En lekker!

Gisteren merkte ik echter terloops dat er nog helemaal geen Indische schotel op VeGuru te vinden is, en da’s een schande, jawel. Net omdat er daar zoveel keuze is, en omdat ik ze ook erg graag kook en eet, is dat een bizar feit. Dat moest dringend verholpen worden, dus dook ik mijn voorraadkast in en liep ik nog snel langs de lokale supermarkt om te zien wat ik kon gebruiken.

Ik vond thuis nog een blik linzen (achter de tomatenblokjes), had net een zak wortelen gratis gekregen bij een bloemkool en broccoli, en heb altijd ui en look in de garage liggen. Dat pak wraps uit promo was ook nog niet half. Gelukkig bewaren die wel makkelijk een tijdje, handig.

Even in de winkel gaan snuffelen, waar mijn oog viel op die groente die lang vergeten was, maar nu enorm hipster-hip is: boerenkool. Oftewel kale in ’t Engels.
Jep, hip zeg ik u. Baard-met-strakke-broek hip zelfs. Dat heeft echter een reden: ’t is een superfood! Vol met ijzer en vitaminen, ideaal voor iemand die plantaardig eet.

Hop, meegegrist. Net als enkele brikjes kokosmelk, wat verse gember en peterselie.

“Curry”, roept dat, dus curry zal het worden!

Linzencurry met boerenkool. Oftewel Daal Ghobee, als je het graag op z’n Hindi doet. Niet zo simpel te vertalen, aangezien boerenkool ginder niet wordt geteeld… Ghobee betekent echter gewoon “kool”, dus dat kan er wel even voor dienen nu. Taalpurist?

Go sue me.

carrot, onion and kale

Die groentjes waren snel geschild en gesneden, klaar voor de pot.

Kruiden zijn heel erg belangrijk in alle verschillende Indische keukens, dus besteed er even wat aandacht aan. Met enkele potjes in je kast en wat makkelijke combinaties kan je alle kanten uit. Deze heb ik altijd op voorraad wanneer ik oosters/Indisch wil koken:

  • Kurkuma
  • Korianderpoeder
  • Komijnpoeder/zaadjes
  • Venkelpoeder/zaadjes
  • Paprikapoeder (zowel zacht als gerookt)
  • Gemberpoeder
  • Chilivlokken/poeder
  • Peterselie

Met die kruiden, plus zout en zwarte peper, kan je ongeveer elke curry op smaak brengen. Af en toe vraagt een gerecht om nog wat andere zaken, zoals gemalen mosterdzaadjes of kardemom, of een mengeling als Garam Masala bijvoorbeeld.

“Kan je dit nu ook met gewoon currypoeder?”, hoor ik je je luidop afvragen. Wel, ja, maar dan boet je echt toch heel wat aan smaak in. Losse kruiden zijn niet veel moeilijker in gebruik, je kan per gerecht veel beter balanceren én de smaken zijn veel rijker. Win!

Bon, curry maken.

Wanneer ik niet-gemalen kruiden gebruik, rooster ik ze liefst eerst even in een droge pan. Komijnzaadjes, venkelzaadjes, chilivlokken, grof gemalen zwarte peper… allemaal krijgen ze een veel rijker aroma wanneer je ze even directe hitte laat voelen. Wel opletten dat je ze niet verbrandt! Hou ze na het roosteren even apart in een kommetje, je gaat ze niet meteen weer nodig hebben.

Iets wat ik niet zo lang geleden op TV heb gezien (ja, ik leer ook soms bij van zo’n massaproducties), was een Indische (Engelse) chef die zijn gemalen kruiden niet rechtstreeks in de pan gooide. Nieuw voor mij, maar heel erg logisch nu. Wanneer je namelijk een delicate specerij, zoals kurkuma, rechtstreeks bij een pan bakkende ajuin strooit, bakt die meteen mee en wordt ie erg snel bitter.

De oplossing? Los je kruidenmix eerst op in wat water. Zo simpel dat het stom is! Zo stom dat ik dat zelf niet kon bedenken…

Neem dus je potje met geroosterde kruiden, doe daar al je gemalen specerijen bij, voeg een klets water toe, klaar. Damn, zo makkelijk!

Omdat mijn pot al goed warm was, heb ik deze keer echter geen foto genomen van die geniale truuk. Helaas, da’s voor een volgende keer.

Groentjes stoven dus!

Ui en wortel, look en gember. Die bestrooi ik graag met wat cayennepeper (en da kan wel tegen de hitte).

Carrot and onion frying

Daarna de boerenkool en de linzen erbij, hop!

brown lentils

Roeren, je natte kruidenmix erbij, gevolgd door de tomatenpuree.

lentils and kale

Zie je hoe mooi groen die kool nog is? Da’s omdat je die best nooit te lang laat stoven, anders wordt ie een beetje bruinachtig.

Blus nu met kokosmelk en water.

lentil and kale in coconut milk

Dat ruikt al geweldig! Juist, jullie ruiken dat niet… tenzij je’m zelf maakt natuurlijk.

Deksel er schuin op, niet helemaal afgesloten, en pruttelen maar. Bij mij stond de curry een klein kwartiertje op, tot hij helemaal goed was van dikte. proeven, zout erbij, eventueel wat bijsturen met een ander kruid, peterselie erdoor roeren, klaar!

Makkelijk, niet?

Die wraps warmde ik even op in een droge pannekoekenpan (want die was juist groot genoeg). Zie je wel dat ik één ding vergeten was: verse koriander! Oeps. Niet iedereen is er fan van, dus hoef je dat niet te gebruiken. Ik heb er wel graag enkele blaadjes bij, er losjes over gestrooid in de kom. Zalig!

lentil and kale curry with flour tortilla

Recept Afdrukken
Linzencurry met boerenkool (Daal gobhee)
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 35 minuten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 35 minuten
Porties
2 personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil en versnipper de ui, de gember en de look. Schil ook de wortel en snij die in schijfjes. Snij ook de boerenkool in reepjes en hou even opzij.
  2. Zet een lage brede pot op een middelzacht vuur en doe er meteen de komijnzaadjes, venkelzaadjes, chilivlokken en zwarte peper in. Rooster ze rustig tijdens het opwarmen van de pan, tot ze een rijke nootachtige geur krijgen. Haal ze uit en bewaar even in een kommetje.
  3. Smelt een eetlepel kokosolie in de warme pan en doe er meteen de ui bij. Roer een minuutje om en voeg dan de wortel toe. Stoof beide groenten drie minuten aan.
  4. Nu mogen look en gember erbij. Roer goed om en laat ze even meestoven. Bestrooi met de snuif cayennepeper.
  5. Neem de boerenkool, doe die ook in de pot en roer om. Je zal zien dat die redelijk snel slinkt, maar laat 'm toch gerust enkele minuten meestoven.
  6. Terwijl de groenten rustig stoven, kan je de kruidenmix maken. Neem het kommetje met de geroosterde kruiden en voeg er de kurkuma, het korianderpoeder en het paprikapoeder aan toe. Giet er een half glas water bij en roer goed door elkaar. Op deze manier hebben de zachtere kruiden geen kans om te verbranden als ze zometeen in de pot gaan.
  7. De linzen mogen erbij, jeej! Roer ze goed om en ga meteen naar de volgende stap. De linzen uit blik zijn al gaar, dus hoeven niet lang mee te stoven.
  8. Zet het vuur een beetje hoger en giet je kruidenmengeling bij de groenten. Goed uitlepelen, zodat je alle smaken uit het kommetje meeneemt. Roer goed en laat twee minuten meestoven, voeg dan de tomatenpuree toe en roer nog een keer door elkaar.
  9. Blus nu met de kokosmelk en een gelijke hoeveelheid water. Als het wat droog lijkt, mag er gerust nog wat extra water bij. Laat aan de kook komen en zet het vuur zacht.
  10. Zet een deksel schuin op de pot, er moet wat damp kunnen ontsnappen, en pruttel je schoten nog tien a vijftien minuten, tot ie de gewenste dikte heeft.
  11. Draai het vuur uit, proef en kruid desgewenst bij met zout en peper. Als 'm nu graag nog pikanter wilt maken, kan je wat hot sauce of sambal toevoegen, geheel naar jouw eigen smaak.
  12. Versnipper de verse peterselie erg fijn en roer die op het laatst door de curry.
  13. Klaar!
Notities

Deze curry kan je opdienen met rijst, naan of gebakken aardappelen. Ik had nog tortilla wraps in de kast, dus heb ik die gebruikt!

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Smakelijk!

G.

0 comments on “Linzencurry met boerenkoolAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *