Rode kool met appelen

Rode kool met appelen

Oerklassiek: gestoofde rode kool!

Rode kool, gebakken aardappelen en veggie braadworst

Kooltijd!
Allez: kolen-in-reclame-bij-mijn-supermarkt-tijd, tenminste. Appelen ook, erg handig, want die had ik ook net nodig.

VeGuru gaat weer de klassieke toer op, yes!

Al moet ik toegeven dat dit gerecht geen veggie aanpassingsronde behoefde, omdat het sowieso al een pot groenten is. Dat terzijde vind ik dat deze lekkernij hier een plaatsje verdient! Lekker zacht, hartig en zoet, maar ook een klein beetje zurig. Perfect bij patatten, of ze nu gekookt, gebakken of gestampt zijn.

Onze Vlaamsche en Nederlansche houding tegenover gegaarde rode kool is een beetje zoals bij zuurkool: iedereen eet het wel een keertje, maar koopt het in blik of pot. Akkoord, zuurkool heeft tijd nodig om te fermenteren, da’s niet op één dag in orde. Huisgemaakte rode kool daarentegen, da’s op anderhalf uur klaar. Easy!

Snijden

Zo’n kool is heel wat. Groot, stevig, best hard ook. Het is belangrijk dat je’m goed behandeld, de harde voet verwijderd en ‘m fijn versnijdt. Zo gaart ie goed en hou je geen harde stukken over.

Ik deed dat met een groot, scherp mes, maar dat gaat eigenlijk makkelijker met een goede rasp.

De appels moet je hier echt wel schillen, want zo’n schil smelt niet weg zoals het vruchtvlees. Klokhuis er ook uit en dan appelblokjes hakken.

Stoven

Neem een grote pot, want alles moet er tegelijkertijd in kunnen passen. Vuurtje eronder, boter smelten en een versnipperde ui erin!

Zodra die glazig is, gaan de koolsnippers er al bij, zodat die ook al wat goeie hitte krijgen om hun natuurlijke suikers wakker te maken.

Je mag meteen de appelen toevoegen. Die mogen ook even van de hitte proeven, om diezelfde reden.

Een minuut of tien later kan je er een snuifje nootmuskaat over raspen. Da’s niet per sé nodig (de “oude” kruiding omvat jeneverbes en kruidnagel), maar ik vind dat erg lekker zo!

Bestrooi met de suiker, zodat die even kan wegsmelten voordat je gaat bevochtigen.

Dat vocht bestaat in mijn recept uit wittewijnazijn en water, simpel. De azijn helpt het gaarproces en balanceert de zoetheid. Een eetlepel of drie is genoeg, samen met een vol glas water. Zo kan je rode kool rustig stoven tot ie helemaal zacht is.

Vuurtje zacht, deksel erop, elke tien minuten even omroeren, en na een uurtje ongeveer ben je van dit:

Naar dit gegaan:

Zacht! Zoet! Gaar! Nom!

Allez, bijna goed toch. Door dat lange garen is de frisheid van de azijn er wel wat uitgekookt. Geen paniek, dat los je heerlijk op met een scheutje appelciderazijn. Klinkt een beetje hipster, I know, maar da’s écht een geweldig product. Bij deze stoofpot vult het de appeltjes bijzonder goed aan én brengt het die friszurige toets er terug in. Ideaal!

Proeven, afkruiden met peper en zout, klaar!

Omdat ik écht in een klassieke bui was, en omdat er nog gekookte patatjes van gisteren over waren, maakte ik er gebakken aardappelen en gebakken veggieworst bij.

Deze van Garden Gourmet vind ik goed, maar ook de Vegetarische Slager, Tivall, Goodbite en verschillende huismerken maken ook erg lekkere worst.

Zo! Simpele, zalige klassieke boerenkost. Helemaal accidentally vegan dan nog, perfect. Geef toe: dit kan jij toch ook, hmm? 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Rode kool met appelen
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
4 personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
4 personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Neem een groot, scherp mes en verdeel de rode kool overlangs in kwarten. Snij de harde "voet" eruit en verwijder het buitenste blad als dat er niet mooi meer uitziet.
  2. Snij de kool in fijne reepjes, 3 à 5 millimeter is ok. Als je een grote rasp of mandoline hebt, kan je die natuurlijk gebruiken. Da's veiliger én sneller!
  3. Schil de ui en snipper die ook fijn.
  4. Schil de appelen en verwijder telkens het klokhuis. Snij ze in kleine blokjes, of haal ze ook door je rasp.
  5. Neem een grote kookpot en zet die op een middelhoog vuur. Verhit er de boter in.
  6. Voeg je ui toe en fruit die even aan tot ze glazig is, maar nog niet kleurt.
  7. Doe de rodekoolsnippers in je pot en roer goed om. Doe dan hetzelfde met je appeltjes.
  8. Laat een tiental minuutjes aanstoven, roer regelmatig en let op dat je ui niet bruin wordt.
  9. Rasp een snuif nootmuskaat over de kolen. Niet teveel, het dient om de smaak van de kool een beetje te accentueren.
  10. De suiker mag er nu ook bij. Ik gebruikte witte, maar dat mag gerust bruine zijn ook.
  11. Blus met de wittewijnazijn en het water. Roer goed om, zet het vuur op z'n laagst en dek af met een deksel.
  12. De kolen garen nu heel langzaam. Roer elke tien minuten en wees geduldig. Het duurt makkelijk een uurtje tot de kolen goed zacht en de appeltjes weggesmolten zijn. Voeg eventueel wat extra water toe wanneer je bij het omroeren merkt dat de boden droog wordt.
  13. Wanneer de rode kool goed zacht is, kan je 'm gaan afkruiden met zout en peper. Sprenkel er ook de appelciderazijn bij, die geeft een frisse toets aan je gare groente!
  14. Klaar!
Notities

Dien 'm op met gekookte of gebakken aardappelen, of in stoemp, met gebakken veggieworst.

Smakelijk!
G.

0 comments on “Rode kool met appelenAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.