Pittige bloemkoolcurry

Pittige bloemkoolcurry

VeGuru Gobi Masala!

Cauliflower curry

Weer Indisch? Natuurlijk! Ik heb je bij mijn linzencurry al gezegd dat ik een achterstand had, dus haal ik die meteen in.

Met bloemkool deze keer!

Zoals ik ook al bij diezelfde linzencurry vermeldde, was er laatst een promo bij mijn lokale supermarkt: gratis wortelen bij aankoop van een broccoli en een bloemkool. Twee van die drie tekenen present op mijn snijplank als onderdelen van dit gerecht. Nice.

Sliced carrots, cauliflower, garlic and onion

Daarnaast wou ik eindelijk ook iets doen met een pot die ik al een tijdje in mijn voorraadkast had staan. Een ingrediënt dat (in mijn hoofd toch) zowel hartigheid, zoetheid en een notige toets zou toevoegen aan een kruidige curry:

Pindakaas.
Wablieft?!

Jep.

Pindakaas.
Maapähklivõi.
Jordnøddesmør.
Grondboontjiebotter.
Manteiga de amendoim
Moongaphalee ka makkhan.

Peanut butter jar

Peanut butter.

Geen onbekende in de Aziatische keuken, maar ik had er eigenlijk nog nooit mee gekookt. Dringend tijd om daar verandering in te brengen in een gerecht waarbij dat, volgens mijn predictieve combinatie-analyse (euh… da’s “in mijn kop vooraf “proeven” of smaken bij elkaar zouden passen”) zalig zou moeten werken.

Geef het een kans, ook als je geen fan bent van pindakaas op je brood. Het effect in deze curry is daar niet mee te vergelijken.

VeGuru Masala

Ik geloof dat ik net mijn eigen kruidenpotjeslijn heb bedacht. Even noteren…
Masala is een Hindi woord voor kruidenmix. Makkelijk te onthouden, hm?

Zoals ik al ‘es aanhaalde, gebruik ik sinds enige tijd mijn currykruiden op een andere manier. Om te beginnen werk ik meestal niet met vooraf gekochte mengelingen (behalve garam masala of ras-el-hanout dan), én doe ik mijn kruiden in poedervorm niet meer rechtstreeks in een pan met hete olie. Om de kans op verbranden te ontlopen, mix ik vooraf mijn mengeling met wat water.

Dus: eerst je kruiden verzamelen in een kom. Dit is mijn ruimste currymengeling, die voor verschillende gerechten als basis kan dienen:

VeGuru curry spice mix

Vlnr. in wijzerszin: venkelpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, kurkuma, chilipoeder, peterselie, en gemberpoeder in het midden daar.

VeGuru Masala Curry Mix
You’ve heard it here first, folks.

In zulke mixen, wanneer ik vooraf een grotere hoeveelheid maak om in een pot te bewaren voor later, voeg ik nooit peper en zout toe. Die kan je makkelijk achteraf apart in je gerecht verwerken, net zoals je dan ook kan bijsturen.

Daar komt dan water bij. Doe dat ook vooraf, dan kunnen de kruiden wat oplossen en zich vermengen.

VaGuru curry wet masala

Simpel, niet? Aanpassen ook!

Gele curry maken? Eetlepel kurkuma erbij!
Rode curry? Extra paprika erbij, én tomatenpuree plus verse gemalen rode chilipepers.
Groene curry? Nja, da’s echt wel een ander verhaal, kom ik ook nog wel es op.

Curry

Ik maak zo’n curry’s meestal in de wok. Da’s superhandig om in te roeren!
Opwarmen, kokosolie erin, groentjes bakken, jeej.

Cauliflower in a wok

’t is de bedoeling dat de groenten even mooi bakken, want dat beetje kleur geeft extra veel smaak. Het rauwe moet er eigenlijk al af zijn voordat je de natte ingrediënten toevoegt. Nog lang niet gaar, maar proef gerust een stukje wortel. Zoeter hé? I know.

Ik wil geen knalgele curry maken, ook geen waarin de kurkuma té sterk aanwezig is, dus roer ik er een potje tomatenpuree doorheen. Dan blus ik met kokosmelk en water.

Curry ingredients in a wok

Deze kokosmelk (van Delhaize) is erg dik, dus deed ik er wat extra water bij. Om het zoete van het stoven en van de pindakaas te counteren en om de smaken breder te maken, gebruikte ik ook een scheut limoensap. Als je dat niet doet, loop je de kans dat je curry niet “fris” meer gaat smaken en zelfs wat plakkerig overkomt.  Zeker niet vergeten dus!

Even pruttelen, dan een goeie klod pindakaas erin.

Peanut butter in a curry

Blijf even roeren, want dat spul lost niet meteen op.
Na een fijne pruttelsessie onder deksel komt alles bij elkaar, tot dit geweldige geheel:

Cauliflower curry in wok

De bloemkool en de wortel zijn gaar, maar niet plat, ze hebben nog structuur. Kook ze vooral niet té lang, dan zou het een erg platte bedoening worden. Liever iets te kort dan te lang, vind ik zelf!

Proeven en kruiden met zout en peper is ook belangrijk, maar doe dat pas nu, aan het einde van de kooktijd. Als je gaat bijkruiden wanneer de saus nog lopend is, loop je de kans om teveel zout toe te voegen. Wacht dus gerust eventjes.

Tijdens het pruttelgedeelte heb ik eindelijk mijn nieuwjaarscadeau van de mama uit de doos gehaald. Ziehier mijn nieuwe vriendje:

Tomado rice cooker

Zalig ding, zo’n rijstkoker!

Rijst erin, gelijke hoeveelheid water erbij, aanzetten en vergeten. die stopt met koken zodra het water weg is, én houdt je fluffy rijst ook nog warm. geweldig!

Om mijn maaktijd helemaal compleet te maken, mét proteïnen, bakte ik er nog krokante plakjes tofu bij. Koop stevige tofu en kruid goed, dat werkt gewoon en is erg makkelijk. De tofu die ik kocht (Boni) hoefde zelfs niet te worden gedrukt (vocht eruit drukken tussen keukenpapier met iets zwaars erop), of te worden gemarineerd. Easy peasy!

Afdrogen, snijden, kruiden:

Tofu with spices

En bakken in kokosolie:

Tofu frying in a pan

Zo simpel zeg, en zo lekker toch 😉

Ik eet mijn curry’s graag in een kom, dus schepte ik daar eerst rijst in, liet er enkele stevige scheppen curry op rusten, merkte ik dat ik (weer) geen verse koriander of peterselie in huis had, dju… Tofu er bovenop, klaar!

Cauliflower curry with fried tofu

Zalige maaltijd, al zeg ik het zelf!

Recept Afdrukken
Pittige bloemkoolcurry
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
3-4 kommen
Ingrediënten
Overige ingrediënten
Masala kruidenmix
Optie
Gebakken Tofu
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
3-4 kommen
Ingrediënten
Overige ingrediënten
Masala kruidenmix
Optie
Gebakken Tofu
Instructies
Voorbereiding
  1. Halveer een bloemkool met een groot scherp mes, verticaal door de steel heen. De andere helft kan je bewaren in de koelkast voor een ander gerecht.
  2. Breek de bloemkoolroosjes van de steel af en snij de door de steeltjes door, half of in vier. De bedoeling is dat je hapklare stukken maakt, maar niet te kleine. De mijne passen telkens net op een eetlepel.
  3. Schil de wortelen en snij ze in stukken van ongeveer een centimeter dik. Ik had er grote, dus halveerde ik ze eerst in de lengte en sneed ze dan schuin op maat.
  4. Schil de ui en snij die ook niet te fijn, zodat die straks niet helemaal wegkoken in de curry.
  5. Schil en versnipper de teentjes look. Je mag ze ook persen als je dat liever doet.
  6. Neem een kommetje en doe daar alle kruiden voor de masala in. Voeg 50ml water toe en roer goed door elkaar, zodat je een glad papje krijgt. Zet even opzij.
Wokken
  1. Neem je wok (of een grote diepe pan) en zet die op een middelhoog vuur. Voeg drie theelepels kokosolie toe en laat heet worden.
  2. Doe de ui en de wortelen in de wok en roerbak ze twee minuten.
  3. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roer goed om. Bak de groenten tien minuten en schep ze af en toe om. We willen wat kleur op de bloemkoolroosjes, dat geeft veel smaak. Je mag ook al wat zout en zwarte peper toevoegen.
  4. Nu mag de look erbij. Bak die ook twee minuutjes mee, zodat ie niet meer rauw is.
  5. Roer de tomatenpuree er doorheen, ook twee minuten.
  6. We kunnen nu bevochtigen. Doe de masala mix en de kokosmelk erbij en roer goed om. Giet er dan water bij, tot de groenten net onder staan.
  7. Wacht even tot alles pruttelt, doe er het limoensap bij en roer er de pindakaas doorheen tot die opgelost is.
  8. Draai het vuur lager en leg een deksel op de wok.
  9. Roer elke vijf minuten even om en laat de curry pruttelen tot hij genoeg is ingedikt en de bloemkool gaar is. Dat duurt ongeveer vijftien minuten, maar hangt een beetje af van je vuur en de dikte van je kokosmelk. De mijne was ietsje sneller klaar, dus test de bloemkoolroosjes regelmatig met een scherp mesje.
  10. Wanneer de curry gaar is kan je proeven. Kruid eventueel bij met zout en peper, en doe er eventueel wat hot sauce bij als je van extra pikant houdt.
  11. Klaar!!
  12. Dien op in een kom, met rijst of naanbrood. Ik at er nog gebakken tofu bij, het receptje daarvoor voeg ik ook even toe hieronder.
Gebakken tofu
  1. Deze tofu"steaks" kan je bakken terwijl de curry pruttelt. Reken hier op een kwartiertje baktijd.
  2. Neem de blok tofu uit de verpakking en droog 'm goed af met keukenpapier. Als je voldoende stevige tofu hebt, hoeft die niet de worden gedrukt.
  3. Snij het blok in acht of negen gelijke sneetjes, zo krijg je plakjes van ongeveer 6 x 3 x 1 centimeter.
  4. Verdeel de gerookte paprika over de plakjes tofu en wrijf die aan beide kanten goed in. Kruid ook met zout en zwarte peper.
  5. Neem een grote koekenpan en verhit een dikke eetlepel kokosolie op middelhoog vuur.
  6. Leg de plakjes tofu voorzichtig in de pan en laat drie minuten ongestoord bakken.
  7. Draai ze voorzichtig om en doe hetzelfde aan de andere kant.
  8. Het vuur kan nu een beetje lager. Om de tofu licht krokant te krijgen aan de buitenkant, zal je de plakjes nog zeker twee keer moeten omdraaien, telkens opnieuw drie minuten per kant bakken.
  9. Haal je gebakken tofu uit de pan en leg ze op keukenpapier. Laat ze enkele minuten rusten, dan wordt de korst nog lekkerder.

Noem me gerust zelfingenomen nu, maar ik ben toch telkens weer erg blij wanneer een nieuw bedacht gerecht op tafel ook effectief verwezenlijkt wat ik vooraf in mijn hoofd bedacht. VeGuru power 😉

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Smakelijk!

G.

1 comment on “Pittige bloemkoolcurryAdd yours →

  1. Hmm, recept was ok, maar ik vond de toevoeging van pindakaas (waar ik doorgaans gek op ben) in dit recept geen smakelijke toevoeging, die haalde voor mij teveel van de overige smaken weg. De “tofusteaks” heb ik verkleind tot blokjes van ca. 1 bij 1, anders te veel eiwit smaak voor mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.