Spaghetti gratin, vegan

Spaghetti gratin, vegan

Spaghetti, kaassaus, oven, smile.

Pasta party!

Zowat elk gezin heeft z’n eigen klassiekers. Recepten die al jaren meegaan, vaak geërfd van de mama of moemoe, die schijnbaar nergens anders worden gemaakt. Of toch, maar dan nooit “zoals bij ons thuis”.

Ten huize VeGuru zijn er zo wel enkelen: soep van het groen van prei met balletjes, gestoofde-spruitjesstoemp met spekjes, croque monsieurs en spaghetti met kaassaus en een korstje.

Korstje! Oorlog!
Allez, wanneer er meerdere eters zijn toch. Inclusief die korte schuine blik om te checken of het bord naast je geen voordeel heeft aan vierkante centimeters knapperigheid. ’t is een delicate balans, die best niet verstoord raakt, voor de goede vrede des huizes.

“Is dat normaal niet met macaroni?”

Nee, ten huize G eten we dat al minstens sinds de jaren tachtig met spaghetti. Gezinsklassiekers, zei ik!

Sinds uw gastheer geen vlees meer eet, zijn die klassiekers natuurlijk aangepast, vervegetariseerd. Balletjes voor in de soep, stoemp met speckjes, croques met veggie ham, makkelijk opgelost!

Maar, kaassaus, is dat dan niet moeilijk veggie of vegan te maken?

Tuurlijk niet. Enter zuivelvrije kaas en plantaardige melk.

Deze twee zijn Duits en komen van bij de BioPlanet. De geraspte kaas van Wilmersburger werkt ook, maar die vind ik niet even dicht bij waar ik woon. So what, call me lazy.

Geen kaassaus zonder hesp, zegt onze ongeschreven huisbijbel. Gelukkig zijn ook daar de alternatieven makkelijk te vinden. Elke supermarkt heeft ondertussen hun eigen veggie versie van hespblokjes, ook de BioPlanet. Helaas bevatten die meestal nog kippeneiwit, en ik wil dit recept volledig veganistisch houden vandaag. Gelukkig zwierf dit pakje nog in mijn tweede koelkast, in de garage:

Gewoon bij Delhaize, en vegan. ‘k had er al van geproefd en was aangenaam verrast door zowel smaak als textuur. Het lijkt erg veel op filet d’ Anvers, vind ik. Lekker op de boterham, maar ik wou testen of er ook mee te koken valt!

In reepjes snijden…

… en even bakken.

Zo lijken ze op ontbijtspek, lichtjes krokant. Ideaal.

De saus zelf is erg klassiek: een ouderwetse bechamel, maar dan met sojamelk en een scheut sojaroom. Die twee combineer ik in een 10/1 verhouding, wat ik net goed vind. Zo verrijk je de best flauwe ongezoete sojamelk, zonder ‘m te vet te maken. De bereiding is eenvoudig, met een roux van sojaboter en bloem (zoals bij mijn witloofrolletjes). Goed roeren en zeker even laten doorpruttelen zodra ie dik genoeg is. En ruim voldoende kruiden, want dit heeft echt wel genoeg zout, peper en nootmuskaat nodig!

Gebakken “hesp” erbij, vuurtje af, “kaas” erbij.

Roeren tot die weggesmolten is, even proeven, klaar!

Ondertussen is de spaghetti ook gaar én staat de oven al voor te verwarmen op de grillstand. De hete pasta erbij en goed mengen, zodat de saus er zich mooi aan bindt.

Mijn laatste pak spaghetti was minder vol dan ik dacht, dus was het bijna een zwempartij. Gelukkig bond die saus zich goed, geen probleem uiteindelijk. Mij hoor je niet klagen over extra veel saus, hoor.

Uitstorten in een ovenschotel, goed alle saus en ham uit de pot schrapen, de schaal bestrooien met extra “kaas” en chapelure, en die is klaar voor de oven!

Tip: Niet weglopen nu!

Gratineren gaat snel en broodkruim verbrand makkelijk. Blijf dus even die drie tot vijf minuten bij de oven en hou een oogje in het zeil. Je ziet het wel zodra die korst (die korst!!) zalig klaar is.

Enkel nog mooi (gelijk) verdelen over de borden of gewoon opscheppen wat je wilt, als je er alléén van eet, zoals ik.

Jeps, groot bord, want grote honger!
Een huisklassieker, in een vegan reboot.

Lekker, erg lekker. Veggi filata werkt fantastisch in zo’n saus en die reepjes vegan carpaccio lijken net spek. Gelukkig maak ik altijd teveel voor één maaltijd. Restjes FTW.

Yes!

.
Vind je dit leuk? Volg VeGuru dan op facebook en instagram voor véél meer lekkers!
facebook.com/vegurudotbe
instagram.com/vegurudotbe
.

Recept Afdrukken
Spaghetti gratin, vegan
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 5 minuten
Porties
4 personen
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 5 minuten
Porties
4 personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Zet een grote kookpot met gezouten water op een hoog vuur. Die is voor je pasta. Zet ook je oven op grillen/gratineren en laat 'm alvast voorverwarmen.
 2. Snij de carpaccio in kleine reepjes. Als je vegan hamblokjes of spekjes gebruikt, hoef dat natuurlijk niet.
 3. Smelt de theelepel boter in een kleine pan en bak de reepjes tot ze krokant zijn. Hou even apart.
 4. Neem een tweede grote kookpot met een inhoud van minstens 3 liter (de gekookte pasta moet er straks ook bij) en zet die op een zacht vuurtje. Doe er alvast de boter in om te laten smelten, want we gaan een roux maken.
 5. Zodra de boter gesmolten is (niet laten kleuren!), roer je de bloem erdoor met een stevige garde. Blijf goed roeren tot de roux wat uitdroogt en een beetje naar koekjesdeeg begint te ruiken.
 6. Neem je melk bij de hand en giet alvast een 200ml bij je roux. Blijf goed doorkloppen en zet je vuur wat harder.
 7. Je zal zien dat je mix erg snel dik wordt. Doe er op dat moment een goeie scheut melk bij en klop die ook weer goed dik. Herhaal deze stap tot je alle melk hebt gebruikt en je saus mooi gebonden is.
 8. Doe er de room bij en blijf roeren, je zal zien dat ie zo meteen lichter van kleur wordt!
 9. Zet het vuur terug laag en laat deze Bechamel nog enkele minuten rustig doorkoken. kruid met ruim zout en peper en rasp er wat verse nootmuskaat in. Blijf af en toe roeren.
 10. Doe ondertussen de spaghetti in het kokende water. Die moet een minuut if zeven garen (of de kooktijd op het pak min één minuut). Roer om zodra het water terug kookt.
 11. Doe de gebakken carpaccio-, ham- of spekreepjes bij de bechamel en laat ze even mee opwarmen in de saus.
 12. Zodra de saus mooi gebonden is en de smaak goed zit, mag het vuur uit. Klop nog een keer goed op en voeg dan 150 gram geraspte Veggi Filata "kaas" toe. Roer om tot de kaas helemaal in de saus gesmolten is.
 13. Giet de spaghetti af zodra die al dente is (proeven!) en doe 'm meteen bij de saus. Roer voorzichtig, maar grondig, zodat de saus zich mooi aan de pasta kan hechten.
 14. Neem je ovenschaal en schep of giet er de pasta met kaassaus in. Vergeet de pot niet uit te schrapen, al dat lekkers van de kanten en bodem halen!
 15. Bestrooi de schotel met de andere 50 gram Veggi Filata, gevolgd door de chapelure of het broodkruim.
 16. Zet de ovenschaal onder de grill, hoog in je oven, en blijf ernaar kijken. Gratineren gaat snel en je wilt je korstje niet laten aanbranden!
 17. Zodra de kaas gesmolten is en de chapelure mooi bruin kleurt, is de spaghetti klaar. Haal voorzichtig uit de oven en zet meteen op tafel (op een onderlegger misschien, anders probleem met de tafel).
 18. Schep op, met aandacht voor een eerlijke korstverdeling, en tast toe!

Hoe zit dat bij jullie? Wat zijn dé gerechten die je op automatische piloot maakt, zoals thuis geleerd, zoals niemand anders doet? Zet je favoriet bij de comments hieronder!

Smakelijk!

G.

0 comments on “Spaghetti gratin, veganAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.